#FF14: Snoeihard Teethgrinder terroriseert gehoorgangen

Harde, maar strakke set kan aandacht publiek niet vasthouden

Tekst: Marije Heida | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Traditiegetrouw moet het metal-minnende publiek op Freeze het zuur in de benen en hartkloppingen overwinnen. De Bentacerazaal - in de top van de Harmonie - is wederom gereserveerd voor alle vormen van de hardere genres. Voor degene die de klim inzet en al hijgend hoopt bij te kunnen komen bovenaan, komt bedrogen uit. De kans bestaat dat zij stuiten op de snoeiharde grindcore van Teethgrinder. Ontspannen is geen optie.

HET CONCERT:
Teethgrinder, Freeze Festival, Bentacerazaal, zaterdag 27 september

DE ACT:
Ondanks dat Teethgrinder pas sinds 2013 bestaat, betekent niet dat de leden zonder ervaring de band ingestapt zijn. Nadat het doek viel voor DrDoom en Greyline werden krachten gebundeld en stampten een aantal van hen Teethgrinder uit de grond. Ze ontwikkelden een manier om verschillende stijlen zoals grindcore, blackmetal, deathmetal maar ook stoner in hun sound te verwerken. Hoofddoel is dat het harder, sneller, extremer en agressiever moet klinken dan de voorgaande bands ooit tevoren. De aanpak heeft hun geen windeieren gelegd want dit jaar won Teethgrinder de Highway To Hell competitie. De wedstrijd was onderdeel van Eggbangers Ball dat dit jaar haar debuut had binnen de muren van de Harmonie. Het winnen van de competitie leverde Teethgrinder twee podiumplekken op bij Dokk’em Open Air en Into The Grave.

HET NUMMER:
De set bestaat uit onder andere de vier nummers die geperst zijn op vinyl - in een gelimiteerd ‘spetter’ ontwerp - onder de noemer Hellbound. De EP werd afgelopen maart uitgebracht en kreeg zeer goede kritieken van diverse gerespecteerde metal recensenten.
 
HET MOMENT:
Eén bepaald moment is niet uit het optreden te isoleren. Het begint met een lang intro en eindigt met een helse oversturing van een versterker. Alles wat zich daartussen afspeelt is een set die in volle concentratie en met intense toewijding wordt gespeeld. De enige onderbreking die plaatsvindt is een onopvallend ‘Dank je, Leeuwarden’ van zanger Jonathan Edwards.
 

HET PUBLIEK:
Een flink aantal mensen heeft de trappen naar de Bentacerazaal bestegen voor Teethgrinder. Het mooie aan het concept van Freeze is dat ook publiek dat normaliter zich niet waagt aan metal tijdens dit festival zich kan verdiepen in de materie. Dat niet iedereen het half uur volmaakt, mag daarom niet verwonderlijk zijn gezien de system overload die de band kan veroorzaken. Opvallend is wel dat zelfs de harde kern van de metalliefhebbers wel Teethgrinder lijkt te waarderen, maar tot een uitbraak van enthousiasme komt het niet.

HET OORDEEL:
Wellicht voor de leek een kluwen geluid, kabaal en onrust. Maar voor de liefhebber een strakke, 30 minuten durende knetterharde performance. Teethgrinder zorgt met elementen uit andere metalgenres voor een onderscheidend vermogen binnen de grindcore. Jammer is wel dat de heren de aandacht van het publiek niet kan vasthouden. Is het de minimale interactie met publiek en/of de intense concentratie waarmee ze spelen? Wie zal het zeggen. Eén ieder zou in ieder geval wel bij het betreden van de zaal verplicht moeten worden gehoorbescherming te dragen, aangezien het geluid ondraagbare proporties aanneemt. Zeker bij de laatste overstuur via de versterker zijn menig onbeschermde trilhaartjes voorgoed vernietigd.