#FF14: Get Your Gun, hard en meedogenloos

Denen halen hard uit tijdens Nederlands debuut

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Coen Waltmans ,

Net nieuw in Europa: het Deense Get Your Gun. Deze heren maken meeslepende maar ingetogen rock, zoals je van Scandinaviërs mag verwachten. Debuutplaat The Worrying Kind is net uit en krijgt enkel lovende recensies. Het is een intense plaat die vol staat met gekwelde nummers, soms melancholisch, maar vaak verwoestend hard. Zetten ze de plaat live net zo overtuigend neer?

HET CONCERT:

Get Your Gun, Freeze Festival, Aegonzaal, zaterdag 27 september 2014

DE ACT:

Het Deense Get Your Gun is één van de buitenlandse acts die via het Excite-programma op deze editie van het festival staan. Dit uitwisselingsprogramma is bedoeld om veelbelovende Europese acts op festivals door heel Europa te laten spelen. Veelbelovend is de band zeker. Het is een opvallend drietal, met als voornaamste verschijning zanger Andreas Westmark; met zijn immense baard en grote jas doet hij vooral denken aan een losgeslagen kapitein. Samen spelen ze een soort Americana wat uit de krochten van de hel getrokken is.

HET NUMMER:
Opener Black Book zet onmiddelijk de toon voor de rest van het optreden. Even overdonderend als meeslepend; zanger Andreas wisselt tussen Nick Cave-achtige zang en verwoestende uithalen bij het refrein, terwijl de drums door de zaal heen bulderen. Alle ogen zijn gericht op het podium, de imposante verschijning dwingt totale aandacht van de zaal af.

HET MOMENT:
Tijdens Call Me Rage raast de zanger over het podium om uiteindelijk helemaal op het voorste puntje van het podium het publiek doods aan te staren. Eén ding is in ieder geval duidelijk, van de met pijn doorwrochte muziek tot de intense uitstraling, bij deze heren is het menens.

OOK OPMERKELIJK:
De band heeft voor de tour ook violist Asger Christensen meegenomen. Dit blijkt een uitstekende keuze, aangezien de viool goed past bij het geluid van de band en tegelijkertijd het nodige tegenwicht biedt tegen de kracht van de drums en gitaren.

HET PUBLIEK:

De Aegon zaal is niet volledig gevuld wanneer de band begint met spelen, maar dat maakt de sfeer er niet minder om. De band weet de aandacht van het grootste gedeelte van de zaal gemakkelijk vast te houden. Er is verder geen sprake van wilde taferelen. Of dit nu komt doordat de mensen aandachtig luisteren of dat ze simpelweg stomgeslagen zijn door het spel van de band, dat laten we even in het midden.

HET OORDEEL:

Get Your Gun kent een uitstekende start van hun Europese tour. Dit optreden kan zeker in de boeken als één van de hoogtepunten van Freeze 2014. Met een optreden dat afwisselend somber, meeslepend en intens is, weet de band een goede show neer te zetten en het publiek met gemak te overtuigen.