#FF14: Tips van de programmeur

Titus van ‘t Veer over de hoogtepunten van Freeze Festival

Tekst: Theo van der Veer ,

Op zaterdag 27 september 2014 wordt de Leeuwarder stadsschouwburg De Harmonie omgetoverd tot één groot popfestival. Freeze is sinds 1997 hét trefpunt van alles wat in de provincie aan poptalent rondloopt. Indie, pop, rock, hiphop, metal, ska, dance, smartlap... alle soorten bands en alle soorten genres kom je er tegen. Liefhebbers van goede muziek mogen deze avond niet missen! Nog geen keuze kunnen maken over wat je wilt zien op Freeze? ‘Laat je verrassen’ is voor jou te vrijblijvend? Programmeur Titus Van ‘t Veer zet, speciaal voor 3VOOR12/Friesland zijn muzikale tips op een rijtje.

1. De projecten

“Waar deze editie van het Freeze Festival zich onderscheidt van voorgaande edities is dat we ruim de aandacht en energie willen steken in nieuwe projecten en bijzondere samenwerkingen. Dat het Friese talent tot veel in staat is blijkt de laatste jaren wel aan de vele bands die op de vele festivals spelen die Friesland rijk is. Op Freeze willen we een stapje verder: breng iets extra's, anders of nieuws. Laat het festival een speeltuin van ideeën worden. Mooie voorbeelden daarvan zijn de samenwerking tussen DIFF en Town of Saints (Town of Diff), het Allstar-hardcoreproject en Yakumo Orchestra. Dit orkest schreef zelfs geheel nieuw werk, breidde de bezetting uit tot een waar orkest met blazers en slagwerk en dit beleeft op Freeze haar première. En hopelijk blijft het daar niet bij!”

2. Ode aan de gitaar

"Waar vorig jaar de dream- en wave-pop alle aandacht kreeg die het verdiende, focust Freeze zich dit jaar in de Aegon-zaal op de gitaar. Van grunge (Paceshifters), psychedelisch (Birth of Joy), shoegaze (Tubelight) tot de hakkende riffs van BlackBox Red. Met name de bezielende donkere muziek van het Deense Get Your Gun moeten mensen gaan meemaken."

3. Voeten van de vloer

Dansen kan met Leroy Rey, Jah Sound en Nokturné; maar na optredens op Best Kept Secret en Into The Great Wide Open is in ieder geval de ‘analoge cocktailparty-houseparty’ van Falco Benz niet te missen!

4. De terugkeer van...

"...MakeBelieve en It Dockumer Lokaeltsje! Met name de laatste zal vriend en vijand hebben verbaasd en dit eerste echte optreden sinds jaren maakt benieuwd. Zeer benieuwd."

5. Geschreven en gezongen woord, poëzie en proza

"Om de zinnen op een geheel andere manier te verzetten is 3VOOR12/Friesland-podium in de NivoNoord zaal de geschikte plek. Verhalen, muziek, verhalende muziek, poëzie: het is daar te ondergaan met een optreden van Douwe Dijkstra en de Sneue Vertoning, een programma van schrijvers/dichters en muzikanten met als thema ’De Fryske Horrorjûn’ en een fijne sneakpreview van het Swalkproject van Heksenhamer."

6. Wat er verder nog ter tafel komt

"En dat er dan nog 25 andere toffe acts spelen die ik hier niet allemaal kan noemen… Kom je ook?"

Freeze Festival is zaterdag 27 september 2014, in De Harmonie in Leeuwarden.