Trillende trommelvliezen bij Traumahelikopter Trillende trommelvliezen bij Traumahelikopter

Fijn rock'-n-roll een-twee-drietje in Asteriks

, Tekst: Jan Paulus van der Meulen | Foto's: Oscar Anjewierden

Trillende trommelvliezen bij Traumahelikopter

Fijn rock'-n-roll een-twee-drietje in Asteriks

Tekst: Jan Paulus van der Meulen | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Vorig jaar gaf Traumahelikopter 105 optredens in 89 dagen en dook tussendoor nog de studio in om het nieuwe album I Don't Understand Them At All op te nemen. Nee, van rustig aan doen houdt de Groningse band niet. Samen met bevriende bands The Black Cult en Afterpartees zorgt Traumahelikopter in Podium Asteriks in Leeuwarden voor een stevig avondje garagerock.

Vanavond trapt The Black Cult af, de band die al eerder in Asteriks speelde tijdens Serious Record. Natuurlijk heeft het trio uit Groningen-Zuid raakvlakken met Traumahelikopter, al spelen ze wel op een heel drumstel en mét een bassist. Het zorgt ervoor dat The Black Cult iets minder rauw klinkt, maar wel een voller indiepopgeluid heeft. Een prima begin van het garagerock een-twee-drietje in Asteriks. 

Dan is het woord aan Afterpartees, een band die al goed scoorde op Noorderslag en in de slipstream van Traumahelikopter meegaat. De band speelt een mix van indie, punk en garage, wat doet denken aan Britse bandjes als The Rifles en Maximo Park - vooral door de zang van Niek Allen. Zijn stem klinkt soms wat zeurderig, de poses die hij doet lijken wel heel ingestudeerd, maar de act is aanstekelijk. De onlangs verschenen single First/Last mocht al rekenen op redelijk wat airplay op 3FM, maar ook het puntige Girls Like You klinkt goed. Tussen de nummers door probeert hij met grapjes de nummers aan elkaar te praten, iets wat hij in sommige gevallen beter achterwege kan laten. 

Traumahelikopter is een opvallende verschijning met slechts twee gitaristen en een drummer die staat achter zijn geïmproviseerde drumstel, bestaande uit een snare, tom en een hi-hat. De band knalt er in met Down In The City, gevolgd door hun hitje Kids. Vuige garage-rock-’n-roll van de bovenste plank. De nieuwe plaat van de band komt pas uit op 7 maart, maar Leeuwarden krijgt alvast een voorproefje. Last Night I Dreamed I Killed Myself is zo’n nieuw nummer, een hoekig punknummer met een hoog tempo.

Met een minimale set-up het maximale resultaat halen is Traumahelikopter wel toevertrouwd. Aan het einde van de show gaan alle registers nog één keer open, als de gitarist het publiek inspringt en het laatste bier wordt omgezet in een flink portie zweet. Maar een echte rock-’n-roll avond is natuurlijk pas echt afgelopen als de microfoonstandaards zijn omgegooid, de gitaar op de hi-hat ligt en de snare nog een laatste schop na krijgt. 

---
Wat: Traumahelikopter, Afterpartees, The Black Cult
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 7 februari 2014
Opkomst: goed

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland