Pijn in je nek is verplicht met ReVamp

Floor Jansen schudt Poppodium Romein goed wakker

Tekst: Elsalie Dekker | Foto's: Bouke Stienstra ,

Wanneer Poppodium Romein haar deuren opent, staat er al een flink aantal fans te wachten. Die hard ReVamp fans willen toch echt vooraan staan vanavond. De leeftijd van het publiek loopt behoorlijk uiteen, maar met scheurende gitaren en wildvliegende haren is er genoeg te luisteren én te zien voor iedereen deze vrijdagavond.

De avond wordt geopend door My Propane, een lastig in een hokje te plaatsen band met een brede mix binnen de rockmuziek. Denk hierbij aan Avenged Sevenfold, Breaking Benjamin en Creed. Frontman Valerio Recenti kondigt meteen aan dat ze helaas maar een half uurtje spelen, maar het publiek is na één nummer al warm. Recenti doet flink zijn best op het podium en probeert het publiek ook mee te trekken in de muziek. Naast de energie die hij vertoont heeft hij een flinke pil aan de zanglijnen, die veel van toonsoort wisselen. Toch weet hij elke noot te raken en zit alles precies op zijn plek, net als de samenzang met bassist DJ van Zon.

Muzikaal zit het strak in elkaar en de effecten die de gitarist door de set heen gebruikt maken de muziek dynamischer en spannender. Af en toe klinkt het niet of er een gitarist staat, maar een toetsenist. De band wil zelf het ouderwetse rockimago terug brengen en dat is ze deze avond zeker gelukt.

ReVamp weet hoe ze een show moet openen, met veel rook en een goed intro om daarna los te barsten met On The Sideline. Floor Jansen (Nightwish, ex-After Forever) laat horen dat ze naast een groot toonbereik binnen de zang ook flink kan grunten en growlen. Veelzijdig, knap en net dat ene wat bij andere bands nog wel eens mist. Tussen nummers door wordt er niet veel gekletst, het is vooral lekker knallen. Wanneer Floor toch wat zegt speelt ze goed op het publiek in en omgekeerd, zo maakt ze grapjes met de zangers in het publiek en krijgt ze twee zwarte pluchen schaapjes aangereikt. Je zou niet zeggen dat Jansen een burn-out en een wereldtour achter de rug heeft met zoveel energie op het podium. 

Friese bassist Henk Vonk vult de zang van Jansen af en toe aan met grunts. De solo’s zitten goed in elkaar en worden net zo goed uitgevoerd. Met een Friese delegatie in de band kan het niet missen dat bassist Henk Vonk een praatje in het Fries maakt en daarbij met een glimlach van oor tot oor vertelt dat met deze eerste show in Friesland toch ook een toegift komt. Bijna alle nummers van hun laatste album Wild Card worden gespeeld met tussendoor een aantal nummers van het debuut album ReVamp.

Na een avond flink headbangen en de energieke show van ReVamp kan je wel zeggen dat Floor Jansen binnen het genre toch wel één van de (zo niet de) beste vocalisten is. En als je dan ook nog zo’n sterke band achter je hebt staan waarmee je samen de muziek hebt geschreven, spat het plezier en de saamhorigheid er af. 
 
 
 

---
Wie: ReVamp en My Propane
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 7 februari
Opkomst: Goed