Nieuwe namen voor Befrijdingsfestival Fryslân

Centraal thema: Vrijheid geef je door

Tekst: Sjoukje Werkman ,

Douwe Bob Posthuma is één van de landelijke Ambassadeurs van de Vrijheid en komt naar Leeuwarden op Bevrijdingsdag. Net als Iris Kroes (Friese Ambassadrice) levert hij niet alleen een muzikale bijdrage maar staat ook stil bij de vrijheid, en in sommige gevallen, het gebrek daaraan.

Vrijheid. Het lijkt een vanzelfsprekend iets. Je mag zelf weten wat je leuk vindt, wat je doet en waar je naar toe gaat. Jezelf kunnen zijn, dat is vrijheid. Maar dat geldt niet voor iedereen. Die vrijheid kan onder druk worden gezet. In Nederland staat in de Grondwet vastgelegd dat iedereen - ongeacht overtuiging, herkomst of seksuele identiteit - het recht heeft op een gelijke behandeling. En dat vieren we. Op 5 mei.

Festival

Het Friese Poort-podium op het Oldehoofsterkerkhof wordt vanaf 13.00 uur ’s middags gevuld met een mix van pop, blues en rock. De dag wordt muzikaal ingeluid door de Friese band Flying Trashcans en afgesloten door de Limburgse bluesrockband DeWolff. In totaal zijn er zijn er zo’n dertig muzikale acts verspreid over vijf podia op het Befrijdingsfestival Fryslân.

En verder?

Centraal staat het Plein van de Vrijheid. Op een interactieve, toegankelijke en speelse manier vind je hier alles wat met vrijheid te maken heeft, of juist een gebrek daaraan. Maar er is een ook een Kinderfestival, een Bevrijdingsloop en een Bevrijdingsmarkt.

Tijdens het festival in Leeuwarden is iedereen van harte welkom en de toegang is gratis. Het volledige programma vind je op www.befrijdingsfestivalfryslan.nl.