Het podium is te klein voor Riverboat Gamblers Het podium is te klein voor Riverboat Gamblers

Energieke show in Poppodium Iduna

, Tekst: Sjoukje Werkman

Het podium is te klein voor Riverboat Gamblers

Energieke show in Poppodium Iduna

Tekst: Sjoukje Werkman ,

Omdat er aan de grote zaal van Iduna nog hard wordt gewerkt, is het optreden van Riverboat Gamblers in de kleine zaal. En eerlijk is eerlijk, dat is maar beter ook. De zaal lijkt nu redelijk gevuld, maar de opkomst is niet erg groot, jammer. Het lijkt de band niet te deren, want van begin tot eind spat de energie er vanaf. Zanger Mike Wiebe vliegt als een stuiterbal over het podium en laat geen centimeter onbenut. Aanstekelijk!

Drank, vrouwen en gokken. Het zijn zo ongeveer de belangrijkste zaken uit de teksten van de Riverboat Gamblers. Geen zware teksten, geen filosofische redeneringen maar rechttoe rechtaan punkrock. Dat deze formule werkt, moge duidelijk zijn. Ook na het verschijnen van het zesde album The Wolf You Feed in 2012, speelt de band week na week voor volle zalen. Sinds 16 januari is het gezelschap uit Texas op tour door Europa.

Vanaf de eerste minuut is duidelijk dat de band niet vies is van een feestje. Microfoons zwaaien door de lucht en springende muzikanten trakteren ons op een bak heerlijke herrie. Er heerst een lichte twijfel of het nu gaat om een soundcheck of dat de band echt is begonnen, want de interactie met het publiek ontbreekt. Maar ach, dat is ook wel weer rock–'n–roll. Pas na twee nummers richt Mike zich tot het publiek. Hij vertelt hoeveel hij van Nederland houdt, met name omdat er overal gratis WiFi beschikbaar is, zelfs als hij in een bos staat te pissen tegen een boom. Tsja. Graag gedaan?

Een opvallende opmerking uit het publiek: “De drummer is écht goed. Vooral om de dingen die hij niet doet.” Er zit wat in. De drummer, maar ook de rest van de band, speelt retestrak. De instrumentale stukken zijn een aangename wending na het aanwezige geluid van de zanger. Met zijn hoge stem maakt hij weliswaar het ‘eigen geluid’ van de band compleet, maar toch is het soms ook fijn om hem even niet te horen.

Tijdens de royale toegift van drie nummers maakt zanger Mike van de nood een deugd: hij leunt eens lekker voorover tegen de paal die precies midden voor het podium staat. Gebogen zingt hij de tekst, bijgevallen door het publiek rondom. Een trouwe fan houdt de microfoon vast, zodat hij zich kan vasthouden aan de paal. Een bizarre, maar knusse vertoning. Het lijkt een soort van apekooi. Ook de buizen aan het plafond, waar de lichten aan vast zitten, ontgelden het niet. Bungelend, springend, stuiterend en maaiend met de armen gaat het optreden vervolgens weer verder. Wat een enthousiasme!

Het optreden eindigt met het nummer Don’t Bury Me.. I’m Still Not Dead Yet. En dat is duidelijk. Na 17 jaar (!) hoort Riverboat Gamblers nog steeds in het rijtje thuis van de betere punkrockbands.

---

Gezien: Riverboat Gamblers
Datum: vrijdag 31 januari 2014
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Opkomst: redelijk

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland