Kurt Cobain Tribute in Podium Asteriks Kurt Cobain Tribute in Podium Asteriks

Een eerbetoon aan ’s werelds bekendste 27-jarige

, Tekst: Sjoukje Werkman

Kurt Cobain Tribute in Podium Asteriks

Een eerbetoon aan ’s werelds bekendste 27-jarige

Tekst: Sjoukje Werkman ,

Het basloopje in Come As You Are, de rauwe kreten in Smells Like Teen Spirit. Het is het geluid van Nirvana, de grunge band die de geschiedenis van de muziek verandert, onder leiding van zanger Kurt Cobain. Op 5 april 1994 pleegt de zanger zelfmoord, hij schiet een kogel door zijn hoofd. Niemand heeft ooit zo’n stempel op de muziekwereld gedrukt, ook nu leeft zijn muziek nog voort. Tijdloos, legendarisch en daarom een tribute meer dan waard.

1991. Het is een rumoerige periode. Na het verschijnen van het eerste album Bleach, sluit drummer Dave Grohl zich aan en kiest de band voor een nieuw geluid. De single Smells Like Teen Sprit is net uit en is een ongekend succes, ook buiten de gebaande paden. Nirvana gaat mee in de roes van het moment, en heeft eigenlijk geen flauw benul wat hen te wachten staat. Op 24 september 1991 lanceert de band hun meest succesvolle plaat ooit. Het album Nevermind (met de zwemmende baby) is de kennismaking van het grote publiek met de underground muziek. Een schokgolf in de muziekwereld, maar ook een inspiratie voor velen.

De jaren die volgen zijn turbulent en chaotisch. In 1993 verschijnt het laatste album, In Utero. Kurt Cobain verlooft zich met Courtney Love en samen krijgen ze een dochter, Frances. Het stel is niet vies van heroïne, wat  de nodige tegenstand in de pers oplevert. De roem en het succes van de band, valt Cobain zwaar. Hij raakt verslaafd aan drank en drugs en voelt zich depressief. Na een aantal mislukte pogingen, maakt hij uiteindelijk op 5 april 1994 een einde aan zijn leven. De dood van Kurt Cobain betekent direct ook het einde van de band Nirvana. Maar tot op de dag van vandaag blijft de band onverminderd populair.

Tribute in Podium Asteriks

Op vrijdag 4 april staat Podium Asteriks stil bij de twintigste sterfdag van deze held. Met optredens van drie bands die zonder Nirvana niet zouden bestaan. Daarnaast de lancering van de Kurt Sessions, video’s van Asteriks-bands met Kurt-covers. Dit mag je niet missen!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland