Geslaagd Roekrock opent Fries festivalseizoen

Sterke zeventiende editie met o.a. DIFF, When We Are Wild en Audio Adam

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Piet Douma ,

Terwijl de kaartjes voor zomerfestivals als warme broodjes over de toonbank vliegen en iedereen zijn blik op juni en juli richt, kun je het RoekRock Festival in Weidum met een beetje goede wil de opener van het Friese festivalseizoen noemen. Ook dit jaar tovert RoekRock met acts als When We Are Wild, DIFF en Audio Adam weer een prima line-up uit de hoge hoed.

Voor de zeventiende keer wordt in het dorpshuis in Weidum het RoekRock festival georganiseerd. Het is vooral een evenement voor de Weidumers zelf, maar ook muziekliefhebbers van elders weten de weg naar het dorp inmiddels te vinden. De programmeurs doen hun best om elke editie interessante namen vast te leggen, zoals Zea, Navarone, Pioneers of Love en vorig jaar zelfs The Kik. In de grote zaal, een gymzaal, staat een volwaardig poppodium; niets herinnert eraan dat hier afgelopen week nog lichamelijke opvoeding werd gegeven. Een dikke pluim voor de organisatie, die alles prima op orde heeft.

Radiovriendelijk
Om kwart voor elf trapt de eerste band af: When We Are Wild, de band rondom zanger/ gitarist Hille Stellingwerf. De radiovriendelijke liedjes van When We Are Wild zijn er om gehoord te worden. Helaas is dit in de langzaam vollopende zaal niet altijd het geval, het rumoer bij de bar overstemt de muziek nogal eens. Dat de band met het slotnummer Scuse Me een vette hit in handen heeft, wordt niet helemaal begrepen door het publiek.

In de foyer speelt de jonge Friese band Nicsz, de band die vorig jaar al indruk maakte bij de Kleine Prijs van Fryslân en dat is niet onopgemerkt gebleven. Hoewel de eerste rijen gevuld zijn met jong damesvolk, weet Nicsz ook de aandacht te trekken van de gevorderde luisteraars. Nicsz beschikt over een gevarieerd arsenaal aan pakkende powerpopsongs. Met een zanger die z’n publiek goed weet te bespelen en een gitarist die met gemak enkele klassieke riffs uit zijn gitaar tovert, is Nicsz een veelbelovende band. Nicsz mis mee dus.

Visitekaartje
Terug in de grote zaal staat het Gronings-Utrechtse kwartet Audio Adam klaar om af te tikken. Met het openingsnummer City Of Sins geeft Audio Adam zijn visitekaartje af, de toon is gezet! De band grossiert in krachtige popsongs die de strijd aan gaan met de kakofonie die opstijgt uit de zaal, want Roekrock blijkt ook vooral een sociaal gebeuren voor de dorpsgemeenschap. Zanger Tjerk Koekkoek en z’n mannen laten zich er niet door van de wijs brengen en bewijzen een groot publiek moeiteloos aan te kunnen.

Backseat Drivers is een collaboratie van een Venezolaan, Zuid-Afrikaan, Braziliaan en een Nederlander en de band resideert in Leeuwarden. Hoe deze mix van exotische culturen klinkt? Hard genoeg om het publiek op RoekRock tijdens dit nachtelijke uur wakker te houden. Met moddervette riffs bedienen deze heren hun publiek. Met Kahlam Brandon Merchant heeft de band een goede zanger/ gitarist in huis die zijn publiek ook nog eens weet te enthousiasmeren. 'Alternative Post Grunge' noemen de heren hun muziek. Het geeft nog maar eens aan hoe divers de Friese muziekscene momenteel is. 

Dronkenmansdans
Met DIFF weet je een ding zeker: er gaat gefeest worden. In Weidum is dit niet anders. Het publiek gaat mee en danst, al dan niet een dronkenmansdans. Met speels gemak werkt de band zich door de set heen. Zanger Diff Rouw dankt zijn publiek voor het komen en complimenteert hen met hun schoonheid, waarna de fles bier de lucht in gaat: proost! Hoewel het in de grote zaal steeds chaotischer wordt, blijven de heren van DIFF zich prima amuseren en laat Weidum tot het laatste nummer delen in de feestvreugde. Tegen drie uur is het echt gedaan in Weidum en kan de organisatie terugkijken op een (muzikaal) geslaagde zeventiende editie van RoekRock.

---
Wie: When We Are Wild, Nicsz, Audio Adam, Backseat Drivers, DIFF
Wanneer: Zaterdag 1 februari 2014
Waar: Roekrock, Weidum
Opkomst: Goed