#FSF14: Yanesh! laat de zon schijnen

Aangename momenten op het Wilhelminaplein

Tekst: Theo van der Veer ,

Voor de meeste bands is het niet eenvoudig om op een festival in de vroege avond te spelen. Het publiek herpakt zich voor wat er nog komen gaat. Aan de Friese soulband Yanesh! de taak om zaterdag de menigte te vermaken. Het lukt ze wonderwel goed. Het publiek laat de aangename soulklanken gelaten tot zich komen. De instemmende knikjes van een licht heupwiegende menigte geven aan dat de toeschouwers wel waarderen wat er op het podium gebeurt, hoewel Yanesh! meer enthousiasme verdient. Toch zorgen muziek en avondzon voor aangename momenten op het Wilhelminaplein.

HET CONCERT:

Yanesh, Fries Straatfestival, Wilhelminaplein, zaterdag 24 mei 2014

DE ACT:

Het Friese poplandschap is misschien wel diverser dan verwacht. Een van die opvallende, niet gitaar georiënteerde bands is Yanesh! Een achtkoppige soulband uit Leeuwarden. De band is vernoemd naar de zangeres Yanesh Sjoerdsma, een dame die beschikt over een indrukwekkende, rauwe soulstem die zich kan meten met de groteren in haar genre. Ze wordt muzikaal ondersteund door een goede, professionele groep muzikanten die alle ingrediëdnten van een soulband bezitten, van percussie tot de blazers. Lynn Collins, Erykah Badu en the JB’s worden door de band als invloeden genoemd. Niet de minsten.

HET NUMMER:

Het nummer ‘Good Woman’ dient als afsluiter van het optreden. Halverwege het nummer gaan zangeres Yanesh en saxofonist Tim de Vries muzikaal ‘in dialoog’. Deze dialoog ontaard in een strijd om de aandacht van het publiek. Het levert een leuk en vermakelijk schouwspel op. Natuurlijk zijn geen verliezers bij deze strijd, louter winnaars: de zangeres, de muzikant en het publiek.

HET MOMENT:

De saxofonist eist meerdere malen een hoofdrol op. Hij krijgt de gelegenheid van zangeres en band om enkele minuten lange solo’s ten gehore te brengen. De blazer in kwestie, Tim de Vries, wordt beloont met een welgemeend applaus.

HET PUBLIEK:

De opkomst bij het optreden van Yanesh! is goed. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet zo door het ruime plein. Toch staan er voor het podium ruim honderd belangstellenden en verspreid over het plein nog eens zo’n honderdvijftig. Het publiek reageert niet altijd even uitbundig. Toch weet de band alle aandacht op te eisen en zie je het publiek genieten.

HET OORDEEL:

Yanesh! speelt een thuiswestrijd in Leeuwarden. Bij sporters werkt die vaak in hun voordeel, bij muzikanten wil het nog wel eens verlammend werken. Yanesh! heeft er echter weinig moeite mee. De zangeres herkent in het publiek een aantal bekenden waardoor een ontspannen sfeertje ontstaat. Ook muzikaal is het allemaal prima in orde. Toch slaat het enthousiasme vanaf het podium niet echt over op het publiek. Het ruime Wilhelminaplein is hier ook debet aan. Aan Yanesh! ligt het niet, zowel de band als de zangeres hebben voor het optreden in eigen stad het beste uit zichzelf naar boven gehaald.