#FSF14: Onderbroekenlol met The Sketchers

Vliegend ondergoed en plezier kenmerken het feestje

Tekst: Marije Heida | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Woon je in Leeuwarden? Heb je nog nooit van The Sketchers gehoord? Kom dan als de sodemieter onder die steen vandaan. Je kunt ze bijna niet missen want wanneer hebben ze niet op het Fries Straatfestival gespeeld? Er wordt beweerd dat één van de bandleden van Krypton komt, de ander het buskruit heeft uitgevonden en dat de bassist wereldkampioen koekhappen is. Nou mensen, dat klopt. Geen woord is gelogen, geloof het maar en feest mee!

HET CONCERT:

The Sketchers, Fries Straatfestival 2014, Klokplein, zaterdag 24 mei 2014

DE ACT:

Er is een remedie gevonden tegen postnatale depressies, chronische vermoeidheid, gameverslavingen en vele andere aandoeningen; ga naar een optreden van The Sketchers. Is er onlangs een album uitgebracht, een nieuw bandlid toegevoegd, bestaat de band al sinds 1898 of zingt de hond van de zanger mee? Het boeit allemaal niet. Het is ska, dus tijd om de klinkers uit het Klokplein te dansen!

HET NUMMER:

Zijn het niet de klanken en het ritme van de Ska muziek die een glimlach op je gezicht toveren, dan zijn het wel de titels van sommige nummers. Zo wordt onder andere de klassieker Hole In My Aars ten gehore gebracht. Hilariteit alom.

HET MOMENT:

Onbewust voorbijlopend publiek kijkt raar op wanneer ineens strings en ander aanverwant textiel door de lucht vliegen. Nu is het vaste publiek al gewend aan dit ritueel van rondvliegend ondergoed, dus is er door menigeen een exemplaar meegebracht. De feestende mensen die al zijn opgewarmd door The Sketchers hebben er de grootste lol mee, met als aanvoerder de zanger die het niet kan laten een panterprintversie op het hoofd te plaatsen.

OOK OPMERKELIJK:

Een aantal lui zijn zo enthousiast dat er zelfs een poging wordt gedaan tot stagediven en crowdsurfen. Ondanks het niet al te toeschietelijke publiek worden toch een aantal jongelui op handen gedragen en vallen er gelukkig geen gewonden.

HET PUBLIEK:

Mensen van alle soorten pluimage staan samengepakt op het Klokplein als de lokale skahelden hun opwachting maken. Niet lang na de eerste tonen gaan jong, oud, punker en/of huisvrouw los op de klinkers van het plein. Mede door het goede weer en bier dat al rijkelijk vloeit, is iedereen in een opperbeste stemming.

HET OORDEEL:

Het is geen feest als The Sketchers niet zijn geweest! Inhoudelijk hoeven er geen woorden vuil gemaakt te worden aan de nummers van de band. Ook maakt het niet uit dat de zanger in steenkolen Engels en met een string op zijn hoofd het repetoir afwerkt. Zolang iedereen blij en vermoeid is van het dansen, is ieder optreden van The Sketchers geslaagd. Dus ook vandaag!