#FSF14: Op vakantie met The Monroes

Vintage surfsound doet je verlangen naar de zomer

Tekst: Marije Heida | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Met het tweede album Tears & Trials vers van de pers, staat de Groningse band The Monroes vandaag op het podium van het Klokplein. Het tweede album van de band had een lange aanloop nodig, maar is desalniettemin de moeite van het wachten waard. Poets de wieldoppen van je Golf TransporterT1, bind de surfplank vast op het dak, knal de surfsoul garagepop van The Monroes uit de speakers en maak je klaar voor heerlijke roadtrip.

HET CONCERT:

The Monroes, Fries Straatfestival 2014, Klokplein, zaterdag 24 mei 2014

DE ACT:

Al meer dan 10 jaar muziek maken, lief en leed delen, lekker veel optreden in tal van landen, opnames in New York en twee zeer gewaardeerde albums afleveren. Dat is in een notendop het verhaal van zangeres Josje Kobès en gitarist Arnold Nieborg van The Monroes. Samen met drumster Lielian Tan (sinds 2009 vast onderdeel van de band) en onlangs toegetreden bassist Sebastian Haykens grijpt de band alle mogelijkheden aan om te kunnen spelen.

HET NUMMER:

Het eerste nummer Back and Beyond - van het nieuwe album Tears & Trials - wordt aan het einde van de set gespeeld en zou niet misstaan in een Quentin Tarantino film. Het heeft een heerlijk sound waarbij de lage zwoele stem van Josje lekker wegdrijft op een golf van orgel en gitaarriffs.

HET MOMENT:

Terwijl zangeres Josje aangeeft dat zij zichzelf niet kan horen over de monitor en bezorgd is over het geluid, hoort het publiek haar mooie stem prima.

OOK OPMERKELIJK:

Met een cover van good old Willy Nelson – I Never Cared For You – trappen The Monroes af op het Klokpleinpodium. Zangeres Josje kondigt het nummer aan als soudcheck en meteen is duidelijk dat het met de sound van de band wel goed zit. Het origineel van Willy Nelson is prachtig, maar het is ook leuk om te horen dat een band als The Monroes in staat is een dergelijk nummer om te zetten naar een eigen herkenbaar geluid.

HET PUBLIEK:

De zon schijnt op de hoofden van een een redelijk gevuld Klokplein tijdens het optreden van The Monroes. Gezien de aard van de klanken die de band voortbrengt, zal in veel hoofden een vakantie gevisualiseerd worden met zon, zee en strand. Het is wel te merken dat er een doorstromend publiek afkomt op het Fries Straatfestival, waarbij de een blijft hangen en een ander na twee nummers doorloopt.

HET OORDEEL:

Tijdens een drie kwartier durende set wisselen covers, up tempo en easy listening nummers elkaar af. Met een heel relaxed en eigen geluid zijn The Monroes zeker op hun plek op het Straatfestival. Het weer werkt gelukkig goed mee. Ondanks de twijfels van zangeres Josje, klinkt het geluid prima.