#FSF14: Feesten met Mr. Wallace in de Korfmakersstraat

Vrolijke reggae en een opperbeste sfeer

Tekst: Sannette de Groes ,

De zevenkoppige band Mr. Wallace ontstaat in 2010 in het noorden van Nederland. Na het bezoeken van verschillende skafeestjes kwamen zangeres Renske de Boer en bassist Rudmer Gietema op het idee om zelf een ska/reggae-band te beginnen. Niet zonder succes: er volgden optredens door het hele land, evenals in België. Met hun feelgood nummers vormt Mr. Wallace een vrolijk middelpunt in concertzalen en op festivals. Zo ook op het Fries Straatfestival.

HET CONCERT:
Mr. Wallace, Fries Straatfestival 2014, Korfmakersstraat, zaterdag 24 mei

DE ACT:
Mr. Wallace bestaat uit zeven man, inclusief twee koperblazers die zorgen voor veel sfeer. De band maakt straight up skamuziek die doet denken aan het oudere werk van No Doubt. Zelfs de klank van Renskes stem doet denken aan Gwen Stefani. Op het podium zijn zeven hele vrolijke mensen te zien die goed en enorm strak spelen.

HET NUMMER:
Vooral het oudere werk van de band doet het goed bij het publiek. Wanneer het nummer Knocked Up gespeeld wordt, gaat het denkbeeldige dak eraf. Overal danst en springt het publiek en de band zelf staat ook niet stil.

HET MOMENT:
Vanaf het eerste moment is het publiek aan het dansen en meezingen. Gedurende het optreden komt er om de zoveel tijd iemand voorbij zweven door het publiek. Crowdsurfen hoort er blijkbaar helemaal bij en wanneer iemand enigszins oncharmant neerkomt, zorgt dit voor de nodige hilariteit.

OOK OPMERKELIJK:
Toetsenist Hans Oosterhaven heeft moeite met stilstaan; hij komt regelmatig even naar voren om het publiek op te zwepen. Op de website van de band krijgt hij de titel “Funky Toetsenist” toegeschreven en dat is dan ook de enige juiste benaming. Tijdens het concert communiceert hij veel met zangeres Renske, die hij tijdens het zingen regelmatig aan het lachen maakt.

HET PUBLIEK:
Overal waar je kijkt zijn dreadlocks, baarden, rugzakken, pakken wijn en halve liters bier te zien. De sfeer is erg laid back en iedereen lijkt het naar zijn zin te hebben. Waar de jonge generatie vooral vooraan staat, blijft het wat oudere publiek een beetje achterin. Toch is stilstaan er ook daar niet bij, daar zorgt het aanstekelijke optreden en de muziek van Mr. Wallace wel voor.

HET OORDEEL:
Mr. Wallace maakt een goede indruk op deze vroege avond. In de ondergaande zon bewijst de band te bestaan uit een groep zeer bekwame muzikanten. De nummers volgen elkaar in rap tempo op en elk nummer is nog vrolijker dan het andere. Dit werkt door naar het publiek; de energie die de band geeft, krijgen ze dubbel en dwars terug van de toeschouwers.