#FSF14: Harm's Fork doet de Prinsentuin ontwaken

Psychedelische gospels op de zondagmiddag

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Op zondagmiddag kun je een nieuwe festivaldag niet beter beginnen dan met de gospels van Harm’s Fork, de band rondom de bevlogen zanger en toetsenist Harm Wierda. De opwinding spat er vanaf bij de band. In een klein uurtje tijd nemen Wierda en de zijnen je bij de hand voor een stichtelijke en psychedelische reis. De zanger gaat helemaal op in zijn nummers en komt over als de rust zelve.

HET CONCERT:
Harm’s Fork, Friesstraatfestival, Prinsentuin podium, zondag 25 mei 2014

DE ACT:
Harm’s Fork is een zeskoppige band waarin Harm Wierda de belangrijkste spil is. De muziek die ze maken omschrijven ze zelf als extatische freakgospel. Als inspiratie wordt Dr. John genoemd, maar er wordt ook geput uit het rijke verleden van de zwarte soulmuziek.

HET NUMMER:
Who's On The Lord's Side? is zonder twijfel het meest opwindende nummer van het optreden. Het lied begint als een normale gospelsong, halverwege gaan letterlijk en figuurlijk alle registers open. Wierda springt achter z’n orgel vandaan en bedient zich van diverse opzwepende instrumenten. Zo komen de koebel, tamboerijn en zelfs de vuvuzela voorbij en slaan de orgels op hol. Stilstaan is geen optie.

HET MOMENT:
Bij de aankondiging van het nummer Sunshine is het nog bewolkt boven de stad, maar zodra Wierda de eerste toetsen van zijn orgel aanraakt, begint de zon te schijnen. Hoe ze het doen mag een groot raadsel heten. Wierda heeft schijnbaar connecties met hogere machten.

OOK OPMERKELIJK:
Dat een lied als Psalm 23 (beter bekend als ‘De Heer is mijn Herder’) op het repertoire staat van een popband, mag opmerkelijk heten. Bij Harm’s Fork kan het gewoon. De uitvoering die vanmiddag ten gehore wordt gebracht is zeer luchtig en aangenaam. 

HET PUBLIEK:
Het publiek geniet zichtbaar van de stichtelijke liedjes van Harm’s Fork. Een groep van ruim vijftig toeschouwers staat voor het podium. De rest van het publiek hangt gelaten rond aan de randen van de parkvijver, waar het ook goed vertoeven is.

HET OORDEEL:
Harm’s Fork is typisch een band die prima past op het Fries Straat Festival. Een beetje gek, maar ook wel weer serieus en goed. Het plezier spat er vanaf bij deze band. Soms vraag je je af of het hier een gimmick betreft, maar de zanger brengt liedjes zo serieus en bevlogen dat het wel duidelijk is dat het menens is met Harm’s Fork. Hallelujah!