#FSF14: Buffalo Roam dendert over het Klokplein

Daar waar verschillende speelstijlen en muzikale voorkeuren elkaar ontmoeten

Tekst: Marije Heida | Foto's: Oscar Anjewierden ,

De heren van Buffalo Roam kunnen niet van een laag werkethos beticht worden. Sinds de oprichting in 2012 denderen ze als dolle stieren door binnen- en buitenland. Afgelopen week stonden ze nog als The Spontanas (Buffalo Roam bezetting + zanger Chris Wagenaar) in the Cavern Club te Liverpool, Engeland. Maar vandaag knallen ze de versterkers op 11 en is het veroorzaken van scheuren in de muren rondom het Klokplein hoofddoel van het optreden.

HET CONCERT:

Buffalo Roam, Fries Straatfestival 2014, Klokplein, zaterdag 24 mei 2014

DE ACT:

Waar de bands New Killer Stars en The Lucky Basterds ophielden te bestaan, werd onder leiding van zanger/gitarist Sytse Bloem in 2012 Buffalo Roam opgericht. Het jaar wat daarop volgde werd een productief jaar. De EP No Benefits kwam uit, ze behaalden de halve finale van de Kleine Prijs Fryslan 2013 en speelden o.a. op Welcome To The Village. Woorden die de stonerrock/pop muziek van Buffalo Roam omschrijven – en ook in elke recensie terugkomen – zijn vuig, hard, vet, rauw en sexy.

HET NUMMER:

Naar eigen zeggen is Deathwish – het eerste nummer van de EP No Benefits – een persoonlijke favoriet om te spelen. De band komt door het spelen van dit nummer duidelijk in een comfortzone. De zang van Sytse komt steeds beter tot zijn recht, naar mate het nummer verstrijkt.

HET MOMENT:

Bij het inzetten van het vierde nummer, blijkt de microfoon van bassist Erwin niet in orde te zijn. Even lijkt het goed te gaan, maar toch blijft het apparaat weigeren. Erwin schreeuwt de longen uit zijn lijf en dat is wonderbaarlijk genoeg best goed te horen wanneer je vooraan staat. Het is natuurlijk niet de bedoeling, hij zal wel een paar dagen flink last hebben van zijn stem.

OOK OPMERKELIJK:

Zanger Chris Wagenaar wordt uit het publiek getrokken om vervolgens onder de noemer The Spontanas een drietal nummers mee te doen. Vorige week stonden ze nog als deze formatie te spelen in Liverpool. The Spontanas neigt meer naar een Britpop geluid, maar aan de gitarist Sytse en bassist Erwin is duidelijk te merken dat de beuk er in mag. Dit is ook meteen de charme van het geheel, er zijn duidelijk contradicties in speelstijl en muzikale voorkeuren. Het is vermakelijk om naar te kijken en om naar te luisteren.

HET PUBLIEK:

Als lokale band die veel optreedt, heeft Buffalo Roam een vaste schare mensen om zich heen verzameld. Zodra de heren aantreden is een vaste club mensen steevast aanwezig. Zo ook vandaag. Maar gelukkig worden er ook veel mensen vanuit de stad richting Klokplein gelokt , mede door de riffs en het stampende gitaargeluid.

HET OORDEEL:

In een dik half uur laat de band zien wat ze kunnen. Recht toe rechtaan de beuk erin, met hier en daar wat oneffenheden. Dat neemt niet weg dat, mede door het grote speelplezier, de mannen een prima set neerzetten.