#FSF14: Het onmiskenbare talent van Bells of Youth

Op jacht om Nederland te veroveren

Tekst: Jan Paulus van der Meulen ,

De vijf dames van Bells of Youth ontmoeten elkaar op de Tilburgse Rockacademie en timmeren de laatste tijd goed aan de weg. Zo zijn ze door Oor uitgeroepen als één van de beloftes voor 2014, werden ze met hun single She Said/He Said 3FM Serious Talent en speelden ze op Noorderzon en bij DWDD. Op een zonnig Gouveneursplein laten de dames zien dat al die media aandacht zeker niet onterecht is.

HET CONCERT:

Bells of Youth, Fries Straatfestival 2014, Gouveneursplein Grolsch Podium, zondag 25 mei 2014

DE ACT:

Van indiepop tot dreampop, eigenlijk valt er geen label op deze band te plakken. Als je toch een bandje moet noemen: Haim, daar doen de meiden wel wat aan denken. Lange haren en dito jurken. Afgelopen maart verscheen het debuutalbum BOY in samenwerking met producer Martijn Groeneveld, die eerder met Case Mayfield en Blaudzun werkte. Vanmiddag spelen ze veel materiaal van BOY, van kleine popliedjes tot uitgedoste indierock.

HET NUMMER:

De set begint met ingetogen materiaal, maar komt richting het einde steeds meer los. Naast hun hitje She Said/He Said steekt ook het nummer Silence goed in elkaar. Silence start met een dreigende gitaar met minimale zang en bouwt steeds verder uit naar een dansbaar refrein. "You want it all", zingen de meiden, en inderdaad, Leeuwarden wil hier wel meer van. Waar het publiek tijdens de eerste nummers nog een afwachtende houding had, is het nu veranderd in een dansende menigte.

HET MOMENT:

De kracht van de band is de diversiteit, wat perfect naar boven komt wanneer de drummer achter haar toestel vandaan komt en op de voorgrond treedt. Slechts begeleidt door een akoestische gitaar en diepe baslijnen, komt ook haar stem prima tot zijn recht.

OOK OPMERKELIJK:

Een leadzangeres heeft Bells of Youth niet echt, om en om eisen de vrouwen een deel van een nummer op. De afwisseling is prettig en zorgt voor een gevarieerde set. Naast afwisseling in de zang is er ook veel variatie in gebruik van instrumenten.

HET PUBLIEK:

De zon, hij lijkt de band een beetje dwars te zitten. "Dit is het grootste gat wat ik ooit heb gezien", roept één van de dames. Inderdaad, er is tussen het podium en het publiek nog makkelijk ruimte om twee dubbeldekkers te parkeren. De voornaamste reden lijkt dat het publiek in de zon wil staan, in plaats van de schaduw vlakbij het podium. Naarmate het optreden vordert, wordt de kloof steeds kleiner. En wees nou eerlijk; wie wil deze dames nou niet even van dichtbij bekijken? Ondergetekende in ieder geval wel.

HET OORDEEL:

Bells of Youth laat vandaag zien dat alle aandacht niet ten onrechte is. De samenzang tussen de meiden is fraai en de band is prima op elkaar ingespeeld. Bells of Youth is een band die deze zomer weleens veel 'muzikale' hartjes zou kunnen veroveren.