Het Spotify lijstje van... Wietze Meetsma Het Spotify lijstje van... Wietze Meetsma

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

, Wietze Meetsma

Het Spotify lijstje van... Wietze Meetsma

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Wietze Meetsma ,

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij, en anderen met ons, maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Al meer dan een decennium houdt Wietze Meetsma (30) zich bezig met het organiseren van concerten in de Friese hoofdstad. Eerst deed hij dat onder de metalvlag van Fearsome Promotions en boekte hij bands in muziekcafé De Gloppe. Ook zette hij, gedurende een jaartje of twee, bands op het podium van Zalen Schaaf. 
Sinds 2006 is Wietze de vaste programmeur van het Leeuwarder poppodium Romein. Speciaal voor 3voor12Friesland dook Wietze in zijn eigen muzikale verleden en dat resulteerde in deze bijzonder afwisselende Spotify-lijst: van Hollands glorie tot snoeihard metaal.

Hier de lijst, daar de motivatie!

Of ik een lijstje wil maken voor 3voor12/Friesland met mijn favoriete nummers in Spotify? Aaargh, wat een opgave, mijn muziekbibliotheek thuis is enorm en eigenlijk beslist het moment en je gevoel waar je naar wil luisteren. Zodoende heb ik er voor gekozen om voor één stijl te gaan, en de ontwikkeling naar een voorliefde voor extreme Black Metal iets te doen toelichten. Bij deze:

BZN
Vanaf het moment dat ik mij kan heugen was de eerste band waar ik naar luisterde BZN, waarschijn beinvloed door mijn ouders. Samen met een buurjongen waren we echte ‘fans’, de Tros specials waren dan ook opgenomen met een cassetterecorder die naast de grote TV in de kamer stond. Opblijven was er niet bij, een jongen van 6 lag om die tijd natuurlijk al op bed. Vreemd genoeg vind ik tegenwoordig de nummers best nog wel goed ook, natuurlijk wél alleen het oudere werk met Annie Schilder. ;) In de tourbus met Lugubre komt Rockin The Trolls nog wel eens voorbij als de alcohol vloeit op de terugweg. 
 
Normaal
Band 2 waar ik een echte ‘fan’ van was, zelfde buurjongen ook trouwens. Cassettebandjes kopiëren van andere vriendjes op school begon nu ook (denk dat ik een jaar of 8 was) en zodoende had je al snel een hele collectie. Hier ontstond ook al de voorliefde voor het hardere werk. 
 
Nirvana- Nevermind
Deze plaat werd gekocht door mijn oudere zus, die een radio met cd speler had. Vanaf dat moment moest en zou ik daar ook voor sparen, toen die er eenmaal was is dit album daar tijden in blijven zitten. Ontelbaar veel rondjes heeft Nevermind gedraaid, intussen is hij al weer eens opnieuw gekocht. De ijzersterke productie valt zelfs heden ten dag nog op, super plaat!.
 
Metallica – Master of Puppets
Jaar of 11, in de laatste klas van de basisschool gaat er een tape rond van de band Metallica: Black Album. Fantastisch! Na een tijdje de gehele Metallica catalogus binnen, en nu alsnog vind ik Master of Puppets één van de beste metal platen aller tijden. Jammer genoeg doet Metallica niet aan spotify, dus bij deze een orchestrale versie.
The Prodigy – Music for the Jilted Generation
Brugklas, The Prodigy komt met een nieuwe plaat. We kenden natuurlijk de radiohits “No Good” en “Voodoo People”, maar de rest van het album was toch andere koek. Nog altijd kan je deze plaat opzetten zonder dat hij een minuut verveelt. 
 
The Offspring – Smash
Ik denk dat het 1994/1995 is geweest toen we dit album snoeihard mee konden zingen, op de fiets onderweg naar het openlucht zwembad. Radio met batterijen achterop, en hop door het Friese landschap. Vrolijke punk voor pubers!
 
Sepultura – Chaos A.D.
Toen ik op Sinterklaas 1996 een cadeau mocht uitkiezen werd dat Chaos A.D.  van Sepultura. Detail: ik mocht het album alvast kopen, maar zou hem pas op sinterklaasavond mogen ontvangen. Tja, wat doe je dan, als je zo lang echt niet kan wachten? Ik verwisselde de CD die er in zat met een andere en zodoende kon ik al een aantal weken eerder van de plaat genieten.
 
Biohazard – Tales from the Hardside
Zelfde periode ergens, vanaf die tijd ging het hard met ontdekken van nieuwe acts. Via Biohazard kwam ik in aanraking met hardcore. Ook dit album is helemaal grijs gedraaid en het optreden op Wâldrock 1997 keek ik weken naar uit.
 
Amorphis – Tales from the thousand lakes
Toegankelijke, melodische  uptemo ‘doom’ plaat, Amorphis was hot in die tijd en niet zonder reden. Fantastisch album.
 
Machine Head – Burn My Eyes
Machine Head veranderde alles in de metal wereld, zo fris had de combi van Thrash en Metalcore nog nooit geklonken. De Nu Metal revolutie was in aankomst, iets waar wij he-le-maal niets van moesten hebben. Machine Head zou daar ook onder geschaard worden, iets wat (als je het nu luistert) geheel onterecht was. En op dit moment hoor je van de Korn’s, Deftones’s, Slipknot’s niet veel meer, maar Machine Head is heden ten dage terecht één van de grotere Metal namen op deze planeet.
 
Cradle of Filth – Dusk.. and her embrace
Toen Dusk.. uitkwam, sloeg die in als een bom. Zo extreem hadden we nog nooit meegemaakt, en je moest dan ook echt de plaat meerdere keren luisteren voor je echt door had waar je nou echt naar luisterde; de zogenaamde groeiplaat. Juist die albums kun je na 20 jaar nog steeds opzetten en van genieten. En verrek, nu stond die band onlangs ook nog eens in Romein.
 
Satyricon – Nemesis Devina
Na dat Cradle of Filth er voor gezorgd had dat ik kennis maakte met Black Metal, kwam er iets los. Er werden sindsdien honderden albums in dit genre aangeschaft. Één van de bands die ik sinds dit album ben gaan volgen is Satyricon. Tegenwoordig één van de grootste, en een echte rockstar attitude,  maar toch blijven ze met elke plaat verbazen. Ieder album is anders, maar uniek in zijn soort.

Mayhem – De Mysteriis Dom Sathanas
DE Black Metal plaat aller tijden, gewoonweg een blauwdruk hoe een album in dit genre er uit moet zien, zou moeten klinken en los zou moeten maken. Mayhem had iets mystieks, en dat er al twee van leden niet meer in leven waren en er sprake was van kerkverbrandingen en andere rare zaakjes maakt het alleen maar specialer. Toentertijd nooit gedacht dat ik jaren later nog met de band op tour zou gaan en tijdens die tour nog een dag in de cel heb moeten doorbrengen, samen met de band. De mannen vonden het nodig om een hotelkamer volledig in puin te slaan, gevalletje Rock ’n Roll.
 
Watain – Sworn to the Dark
Als er één band is die heden ten dage nog het echte Black Metal gevoel naar boven brengt, dan is dat Watain. Het is de laatste jaren hard gegaan met de band, erg hard. Gelukkig hebben we ze enkele jaren terug nog in Romein kunnen boeken, compleet met zeer indrukwekkende vuurshow (check youtube). Deze plaat laat horen dat het mid jaren 90 gevoel ook nog in deze tijd kan terugkeren.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland