Cosmic U wil mensen raken

“We maken luistermuziek die je moet beetpakken en meevoeren”

Tekst: Emila Sarboland | Foto's: Minze Dijkstra ,

Wat begon als een afstudeerconcert, werd het begin van een unieke post-folk rockband. Cosmic U bestaat amper een jaar, maar het drietal legt nu al de laatste hand aan het debuutalbum ‘Constructed Land’. Op 21 maart wordt de cd gepresenteerd in Podium Asteriks in Leeuwarden.

"Diego Torrecilla Villanueva en ik zijn een stel en Martin Pals kennen we via Diego’s stage. Toen we met zijn drieën begonnen te spelen, was er gelijk een sterke harmonie tussen ons," aldus zangeres Hiltje Andringa. "Ik voel aan wat Martin en Diego willen vertellen met de muziek en schrijf daar instinctief de tekst bij. Op die manier ontstaan er verhalen die vaak gaan over herinneringen en eigen observaties met betrekking tot belangrijke momenten in mijn leven."

Anders dan anders
Dat de band bijzonder is, wordt duidelijk door de muzikale achtergronden van de bandleden. "Ik denk dat we anders zijn, doordat we met verschillende generaties muziek en culturen zijn opgegroeid. Door onze uiteenlopende voorliefdes voor muziek, zetten we samen een nieuw concept neer," vertelt Hiltje. Met melodische lijnen en klassieke invloeden neemt Cosmic U luisteraars mee naar een eigen wereld. Martin: "We hebben samen een goede klik. Ik denk dat dit komt doordat we werken vanuit ons gevoel en ons minder laten beïnvloeden door bepaalde regels of verwachtingen. We zetten onze gevoelens om in muziek en proberen ons publiek hiermee te raken." Diego: "Wij halen onze inspiratie voor muziek grotendeels uit elkaar."

Albumrelease
Cosmic U wil meer dan alleen maar muziek maken. Hiltje: "Momenteel werken we samen met Snoet en Smoel aan ons album ‘Constructed Land’. Marcel Caron mixt de nummers die we hebben opgenomen met Siep Dijkstra in studio Hitfabryk. Op 21 maart geven we een albumpresentatie in Podium Asteriks in Leeuwarden."

Fans kunnen veel verwachten van de albumpresentatie, maar tegelijkertijd ook niet. "Wij zijn geen grote of geproduceerde band. Wij streven naar het bereiken van speelse, spontane en simpele, maar toch sterke composities," vertelt Diego. "Het belangrijkste voor ons is om mensen te raken. Om ze als het ware op een reis mee te nemen en te intrigeren." 

De band werkt ook samen met kunstenaars en videoartiesten, zoals Walker Pachler en Ruby Roepie. "Het is mooi om te zien dat mensen in ons geloven en bereid zijn om ons te helpen. Dat tilt alles naar een hoger plan en daar zijn wij ze ontzettend dankbaar voor. Wanneer je als band geen mooie verpakking hebt, dus geen mooie foto’s of videoclip, duurt het een stuk langer om op de kaart gezet te worden."

Optreden
Cosmic U heeft al redelijk wat shows op haar naam staan. "Laatst hebben we een optreden gegeven bij Mijn Ouders," vertelt Hiltje, "en daar zat iedereen muisstil te luisteren. We hadden geen gigantische zaal met een groot publiek, maar de aandacht was er en dat is belangrijk bij ons soort muziek. Het is luistermuziek die je moet beetpakken en meevoeren." Diego vult haar aan: "We willen dat mensen zich kunnen identificeren met het verhaal dat we neerzetten, maar dat er ook ruimte overblijft voor eigen invulling met betrekking tot de betekenis van de lyrics en de beleving van onze muziek."