Mister and Mississippi legt Asteriks het zwijgen op Mister and Mississippi legt Asteriks het zwijgen op

Wonderschoon een-tweetje met Geppetto & The Whales

, Tekst: Jan Paulus van der Meulen | Foto's: Ruben van Vliet

Mister and Mississippi legt Asteriks het zwijgen op

Wonderschoon een-tweetje met Geppetto & The Whales

Tekst: Jan Paulus van der Meulen | Foto's: Ruben van Vliet ,

Folk is populair tegenwoordig, met als grote vaandeldragers Mumford and Sons die een dag later in de Ziggo Dome optreedt. In het kielzog van deze band weten veel bands een graantje mee te pikken, en in dit geval geheel terecht. Vanavond staan de veelbelovende bands Geppetto & the Whales en Mister and Mississippi in Podium Asteriks, met als support de Ierse folk van Yellow House 21.

Geppetto & The Whales, in België al een gerenommeerde band die in Nederland ook voet aan de grond probeert te krijgen. Hun EP People of Galicove verscheen in september 2012 en momenteel zijn ze druk bezig met hun album dat halverwege dit jaar moet uitkomen. De muziek van Geppetto & The Whales  doet veel denken aan een mix van Fleet Foxes en The Morning Jacket, een melange van folk en americana. Deze combinatie werkt prima in Podium Asteriks.

Na een stevig begin brengt Geppetto & The Whales met het nummer Hannah het tempo iets omlaag. Het laat de kracht van de 6-mans formatie uit België zien. Wonderschone harmonieuze driestemmigheid, wat door middel van banjogeluiden opbouwt naar een opzwepende folky climax. Geppetto and The Whales oogt zelfverzekerd en speelt een muzikaal strakke show. Als Geppetto & The Whales de touwtjes iets laat vieren met een rustig nummer verslapt de aandacht van het publiek even. Maar de heren weten dit vervolgens ook achteloos terug te winnen met steviger werk van hun nieuwe album gevolgd door hitje Juno.

Dan een band waar al veel over geschreven is. Over de bandnaam, over hun opleiding bij de Herman Brood Academie en vooral veel lovende reacties over hun muziek. Mister and Mississippi maakt alles meer dan waar. ‘’Dit is een soort thuiswedstrijd’’ zo vertelt zangeres Maxime Barlag, dit omdat de gitarist van origine uit Leeuwarden komt.

Hun muziek, zelf omschrijven ze het als dreampop, weet meer dan te overtuigen. Vanaf de eerste noot weet Mister and Mississippi je bij de keel te pakken en mee te nemen naar hun droomwereld. See Me, Calm en Nemo Nobody, waar de band mee aftrapt, worden kraakhelder gebracht. Maar ook als het tempo iets wordt opgevoerd, zoals bij Same Room, Different House, blijft het samenspel adembenemend. Waar Gepetto & The Whales nog wel eens buiten de lijntjes gaat, blijft Mister and Mississippi er binnen en is het soms wat braafjes. Maar als je Bon Vivant geheel onversterkt durft te spelen, mag dat wel van enige lef getuigen. Natuurlijk mag hun radiohitje Nothern Sky ook niet ontbreken en daar eindigt de band dan ook mee.

Vanavond bewijzen de bands dat folk populair is, Podium Asteriks is namelijk ver van te voren uitverkocht, maar vooral dat de muziek heel erg mooi kan zijn.

---
Gezien: Yellow House 21, Geppetto & The Whales, Mister and Mississippi
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: 29 maart 2013
Opkomst: Uitverkocht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland