Waylon met muzikale theatertour in de Harmonie

Muzikale deel van de show is overtuigender dan het theater

Tekst: Leanne Huiberts | Foto's: Baukje van der Werf ,

Waylon kwam afgelopen zaterdag voor de eerste keer met zijn Unplugged & Unreal theatertour langs Leeuwarden. Met een vijfkoppige band en twee achtergrondzangeressen betrad hij het Aegonpodium van de stadsschouwburg de Harmonie te Leeuwarden. Waylon is bekend geworden met zijn debuutalbum Wicked Ways, maar mede dankzij de opvolger After All, met nummers zoals Lose It en The Escapist, is het hen gelukt om wederom een heuse theatertour op te zetten. Kleine stukjes theater, waarin hij grappen vertelt en het publiek mee laat doen, worden afgewisseld door veel muziek.

Waylon is de laatste jaren niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld. Won hij vorig jaar nog de 3FM award voor Beste Zanger, nu speelt hij met een theatertour door het hele land. Als eerste Nederlandse muzikant tekende hij bij Motown, dus de verwachtingen waren hoog. Waylon is bekend van zijn nummers Wicked Way, Happy Song en Lose it, maar ook van zijn vele covers van bijvoorbeeld Johnny Cash. Naast zijn muziek, die in menig supermarkt te horen is, is hij ook regelmatig op tv te zien. Is hij niet bij Carlo en Irene, dan wel bij De Wereld Draait Door of een ander veelbekeken programma.  

Nu is hij echter druk bezig met zijn theatertour door het hele land. Unplugged & Unreal is een meeslepend muzikaal avontuur, dankzij Waylons grote charisma. Dit is niet Waylons eerste theatertour. In 2010 ging het nog over de artiesten die hem inspireren en wat zijn dromen waren, in 2013 gaat het vooral over waar hij muzikaal gezien naartoe wil en hoe hij zijn succes heeft beleefd. Het is een vernieuwend en vermakelijk concept.  

De Aegonzaal zit niet vol – maar het is ook zeker niet leeg. Het is een theatertour, dus het publiek zit. Ondanks het grauwe winterweer zit de sfeer er goed in en de dreigende drums van het nummer Jealousy krijgen de zaal muisstil. Het is een sterk nummer om mee te openen. De stukjes theater tussen de vele nummers door worden op prijs gesteld, hoewel het erg ingestudeerd overkomt. Later blijkt dat Waylon gewoon nog op gang moest komen. De ingestudeerde stukjes worden leuker
en leuker en zijn charisma brengt de zaal aan het lachen.

Waylon wijkt in zijn optredens altijd net iets af van de albumversie van zijn nummers, wat zorgt voor verrassende klanken en uithalen, waarin te horen is dat hij wel degelijk een zeer goede stem heeft. Het publiek wordt vermaakt en het is te zien dat Waylon een echte entertainer is: een echt podiumbeest. Hij speelt ruim een uur voor de pauze.  

Na de pauze springt Waylon meteen achter het drumstel en beginnen de twee achtergrondzangeressen met een mooie uitvoering van Get Back van The Beatles. Het publiek begint vooral na de pauze wat actiever te worden. Mensen staan spontaan op om een dansplekje te zoeken, aangespoord door Waylon, en tijdens Nothing to Lose zit niemand meer. Waylon speelt daarna een paar covers van onder andere Elvis Presley, Johnny Cash en zelfs André Hazes, een van de vele suggesties uit het publiek. Het publiek staat nog steeds en het applaus is luid, maar het einde is in zicht. Na Wicked Ways verlaat de band het podium, waarna Waylon nog Speed of Love als encore zingt achter de piano.

Al met al is het een zeer geslaagde avond en een leuk stukje entertainment voor muziekliefhebbers. Het theater tussendoor is vermakelijk, maar soms té ingestudeerd en gespeeld. De sympathieke Waylon kan in zijn eentje de zaal zeker mee krijgen met zijn charme (en zijn stem).

Gezien:     Waylon
Waar:       De Harmonie, Leeuwarden
Wanneer:  Zaterdag 19 januari
Opkomst:  Goed