Vanderbuyst geeft Romein een pot ouderwetse metal

Ook Black-Bone kent zijn klassiekers

Tekst: Ridzert Souverein | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Liefhebbers van ouderwetse hardrock en heavy metal verzamelen zich vanavond in Poppodium Romein voor Vanderbuyst en Black-Bone. Om 20:00 uur worden de deuren geopend en stroomt de zaal langzaam vol om warm te worden gespeeld door de drie jonge Eindhovenaren van Black-Bone.

Met een gemiddelde leeftijd van amper twintig jaar en slechts één album op zak hebben deze jongens toch al een leuk lijstje met optredens op hun naam staan. Zo openden zij al eens voor Status Quo en Deep Purple en prijkte hun naam eerder op de posters van Bospop en Paaspop. Deze podiumervaring is ook vanavond duidelijk te zien. In een veelzijdige maar vooral energieke set duurt het geen twee nummers en het zweet staat op de voorhoofden van de Brabanders. De invloeden van bands als Motörhead en AC/DC zijn duidelijk terug te horen in hun muziek. Gelukkig wordt er ook inspiratie in de eigen stad opgedaan, bijvoorbeeld bij Peter Pan Speedrock. Vernieuwend is het geluid van Black-Bone niet, maar het klinkt wel erg goed. Aan het einde van een strakke set is de zaal gewonnen en kan er worden omgebouwd voor de volgende retro hardrockers: Vanderbuyst.

Met een fantastische backdrop van een tijgerkop onder de bandnaam is alle aandacht vrij snel op het podium gericht. Terwijl de mannen hun instrumenten nog een beetje fine-tunen en het volume aanpassen aan hun persoonlijke voorkeur, raakt de zaal redelijk gevuld en kan het spektakel beginnen. Vanaf het begin van de show staat Willem Verbuyst, gitarist en brein achter de band, in zijn blote bast ijzersterk en superstrak te spelen. De heren van Black-Bone worden netjes bedankt voor hun bewezen diensten. Ook staan de mannen even stil bij de vrienden van The Devil’s Blood, die hebben besloten een einde te maken aan het bestaan van de band.


Alle rockclichés worden vervolgens door Vanderbuyst uit de kast getrokken, maar dat past juist heel goed bij de band. Hun geluid roept herinneringen op aan de beginjaren van Iron Maiden en Van Halen – en dan moet je de zaal ook wel gek maken met klassieke poses en je gitaar in de lucht. De huidige tour staat in het teken van het nieuwe album, the Flying Dutchman, en het is dan ook logisch dat deze plaat de hofleverancier is voor de setlist van vanavond. De fans van het eerste uur worden gelukkig niet helemaal overgeslagen en er kan ook nog luidkeels meegezongen worden met songs als KGB, Into the Fire en Tiger. Tijdens de toegift wordt de grootste rock-'n-roll held die Nederland ooit heeft gekend (Herman Brood) nog mooi geëerd met een goed uitgevoerde versie van Never Be Clever.

In een tijd dat de meeste muzikanten de uiterste grenzen van hun genre opzoeken, of hier juist overheen proberen te gaan, is het goed dat de gebaande paden ook onderhouden blijven. Hoeveel wegen er ook naar Rome leiden, de rijksweg verdient ook wel eens een nieuw laagje asfalt. In deze vergelijking zijn Black-Bone en Vanderbuyst vanavond de perfecte voorbeelden van de van A naar Beter-campagne als het gaat om de ouderwetse, Nederlandse hardrock en heavy metal scene.

---

Gezien: Vanderbuyst + Black-Bone
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 25 januari 2013
Opkomst: ± 150