Het Spotify lijstje van... Albert van der Kooij

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Albert van der Kooij ,

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij, en anderen met ons, maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Als directeur van de Academie voor Popcultuur staat Albert van der Kooij sinds 2005 in het middelpunt van één van de epicentra van muziekcultuur in Leeuwarden. Rondom hem zijn studenten voortdurend bezig met het uitbreiden van hun horizon, op zoek naar nieuwe muziekstijlen, nieuwe initiatieven om op te zetten en uit te werken en de snelste route naar de schijnwerpers. Met competenties die verder reiken dan de lokale popcultuur staat van der Kooij met beide benen op de grond. Als ondernemer en innovator van de lokale muziekcultuur zijn wij natuurlijk benieuwd; wat luistert Albert van der Kooij zoal?

Hier de lijst, daar de motivatie!

Een lijst met veel oud werk. Op Spotify luister je al die dingen die je nooit vergeet. Nieuwe muziek en vooral die van de studenten van de Academie voor Popcultuur luister ik bij voorkeur in het wild of ik koop de lp of cd. Deze lijst is eerder mijn top 10 voor de Top 2000, dan een actuele lijst.
 
The Model - Kraftwerk
Onsterfelijk nummer dat ik pas in 2003 weer herontdekt heb. Kraftwerk vroeger door mij te commercieel gevonden, nu ben ik fan. De Duitse versie is natuurlijk veel mooier, maar niet op Spotify.
 
Red Eyes - Thomas Azier
De enige oud student van de Academie voor Popcultuur in de lijst, omdat hij dat verdient. Als je hem ziet optreden weet je dat dit supergoed is. De intensiteit die hij in de elektronica en zijn stem weet te leggen is weergaloos.
 
Ho Renomo - Cluster & Eno
Cluster komt uit de experimentele Krautrock; samen met Brian Eno maakten zij dit absoluut geweldloze nummer waar je helemaal op wegdrijft
 
Dizzy Dizzy - Can
Ritme en ingehouden opgetogenheid van Can die je laat meebewegen. Eén van hun mooiste nummers.
 
Birds - Emiliana Torrini
Een zalig nummer waar je bij het luisteren de avondwind zachtjes door je haar voelt, de licht vochtige lucht van koele zomeravonden in een weide natuur op je huid voelt. Zweven ga je ervan.
 
All Apologies - Sinead o'Connor
Cover door Sinead van Kurt Cobain's meest gevoelige nummer. Daar word je stil van.
 
Fight for your right - The Beastie Boys
In een klap werden de voor mij muzikaal niet echt insperende 80'er jaren weggeblazen door deze mannen. Nog steeds superenergiek. Of het hun beste nummer is? Waarschijnlijk niet, maar ze maakten wel een statement.
 
Little Red Riding Hood Hits The Road - Robert Wyatt
Wyatt, het grote voorbeeld in de 60'er jaren, 70'er jaren en daarna. Eigenzinnig, disturbing, melodieus door de trompetten, een enorme drive. Kost even wat doorzettingsvermogen - het nummer duurt langer dan 7 minuten.
 
Glósóli - Sigur Ros
Een mooi nummer dat alleen maar mooier wordt door de clip.
 
On Some Far Away Beach - Eno
Eno was in 1973 al mijn held. Voordat hij ambient muziek ging maken, maakte hij fantastische popsongs. Voor mij absolute favoriet. Dit nummer is een mooie ballad omfloerst met prachtige muziek en noire. Niet z'n beste, maar wel een mooie afsluiter.