Friese Flitsen: week 02

Kort popnieuws uit de provincie

Redactie 3voor12/Friesland ,

Via Twitter, Facebook en onze mailbox krijgen we de nodige informatie binnen. In de Friese Flitsen zet de redactie van 3VOOR12/Friesland de heetste nieuwtjes even voor jullie op een rij. In deze Friese Flitsen lees je onder meer nieuws over A Silent Express dat tekent bij Universal Music, Daily Bread en Thomas Azier als Friese namen bij de 12van3voor12 en het Social Sound festival in Leeuwarden.

A Silent Express tekend bij Universal Music in Duitsland

Voor de Friese band A Silent Express begint 2013 goed: deze woensdag tekenden ze bij het Duitse Universal Music. Dit betekent dat de band vanaf heden onder dit label langs Duitse en Engelse studio’s zal gaan voor de productie van hun tweede album, als navolging van het eerste album 'Now'. A Silent Express laat weten voornamelijk in Duitsland aan de bak te willen. Op het moment ligt de focus eerst nog op Nederland, waar ze aanstaande vrijdag op Eurosonic zullen staan.

In 2012 hingen grote foto’s van de Friese band nog door het centrum van Leeuwarden, afgebeeld door Leeuwarder popfotograaf Ruben van Vliet in het kader van project Op Komst

Daily Bread en Thomas Azier bij de 12van3voor12 van 2013

Elk jaar opnieuw wordt er binnen 3voor12 de 12van3voor12 samengesteld. In dit lijstje staan 12 veelbelovende Nederlandse artiesten waar we hoogstwaarschijnlijk veel van zullen gaan horen in 2013. Tussen deze artiesten zijn dit jaar ook twee Friese namen te vinden, namelijk Thomas Azier en Daily Bread.

Thomas Azier heeft een bewogen 2012 achter de rug. Met de release van twee EP’s op Itunes en zijn single Red Eyes ontving hij in Duitsland en Frankrijk een hoge notering. Tijdens de Friese Popawards in Leeuwarden won Azier de Friesland Pop Talent Award en als hoogtepunt tekende hij bij het Franse Mercury Records, een sublabel van Universal. Ook 2013 begint met een mooie agenda: in januari zal de nieuwe videoclip voor Angelene worden uitgebracht en plannen voor zijn debuutalbum zijn in de maak. Azier zou te zien zijn op Eurosonic deze week, maar heeft door een kaakblessure af moeten zeggen. Hij laat weten snel weer eens naar zijn thuisland terug te willen keren.

Daily Bread is in 2012 veranderd van sexy garage-band naar de wavy electrogroep die ze nu zijn. Deze transformatie komt overeen met de titel van het laatste album, Iterum, wat het Latijnse woord is voor ‘opnieuw’. Wat de band dit jaar zal gaan produceren is nog een verassing. Dat ze niet terug zullen gaan naar hun garage-roots maar vooruit zullen blijven kijken spreekt voor zich. Wat hieruit zal ontstaan wachten we af, maar dat het de aandacht binnen de Nederlandse muziekscene zal trekken is duidelijk. 

Social Sound Festival Leeuwarden

In een tijd waarin socialiteit een historisch begrip lijkt te worden, komt Kunstinitiatief Voorheen De Gemeente (VHDG) met een verfrissende oplossing: Social Sound, een tentoonstellingsproject dat zich volledig focust op de sociale functie van muziek, onderzocht door kunstenaars. Denk hierbij aan tentoonstellingen, workshops, lezingen, optredens, concerten en evenementen met als overkoepelende drijfveer de onmisbare rol van muziek. Ook kun je genieten van het Complaints Choir Leeuwarden, een klaagkoor dat een mopperlied met Leeuwarder klachten ten gehore zal brengen.

De feestelijke opening vond afgelopen zaterdag plaats in voormalig gevangenis de Blokhuispoort te Leeuwarden met een krachtig optreden van onder andere protestzanger Armand. Heb je dit helaas gemist en wil je vanaf nu overal bij zijn? Dat mag! Dit muzikale tentoonstellingsproject is nog tot en met 16 februari 2013 te bewonderen in en rondom de Blokhuispoort.