De plannen van Patrick Schaafstal

Afscheid van Passengers betekent nieuw begin voor gitarist/producer

Tekst: Martin van der Meer ,

Passengers is klaar. Gitarist Patrick Schaafstal besloot onlangs de band te verlaten omdat hij zich qua ambities niet meer op dezelfde lijn bevond als zijn bandgenoten. Daarmee viel de drijvende kracht achter de band weg, waarna al snel de beslissing volgde dat Passengers zonder hem niet verder zou gaan. Voor Patrick een zware beslissing: “Passengers was mijn kindje, een fulltime baan”. Toch hoeven we niet bang te zijn dat hij in het bekende zwarte gat gaat vallen.

Het verhaal van Passengers is in Friesland bekend. De band die in 2001 het levenslicht zag als In Limbo behaalde vele mooie hoogtepunten: Freeze, Oerol, Eurosonic, voorprogramma Jan Akkerman… “Ja, dat waren toch wel hele vette optredens”, aldus Patrick. “Daar zal ik ook altijd met veel trots op terugkijken”. En dan hebben we het nog niet eens over de tweede plek van In Limbo tijdens de Grote Prijs van Nederland (bandwedstrijd, 2006).

Hoogtepunt
“Maar het allergrootste hoogtepunt is toch wel de plaat, daar hebben we zo lang met z’n allen naartoe gewerkt. Als we waren gestopt zonder dat album af te maken had dat nog heel lang aan me gevreten!” Op de site (weareallpassengers.com) is dit mooie afscheidscadeau te vinden: een sterke plaat met tien gevarieerde nummers, die ook nog eens gratis te downloaden is. “De plaat is af, maar de band is klaar: uiteindelijk is dat een heel dubbel gevoel.”

De leden van Passengers zaten qua ambities niet meer op dezelfde lijn. “De drie andere jongens hadden minder tijd en energie voor de band. Die conclusie is pijnlijk om te moeten trekken, maar uiteindelijk for the best”. Naast gitarist was Patrick schrijver en producer, maakte hij het artwork van de band, nam hij de plaat op, mixte hij de nummers en deed hij de vormgeving van de website. Met recht dus de drijvende kracht achter Passengers te noemen. “Ik leef voor de muziek. Dat zal ik ook altijd blijven doen.”

Marije, Dina, Hille en Ico
Nee, dat zijn niet de namen van vier katten waar Schaafstal zich nu 24/7 aan verknocht. Het zijn stuk voor stuk Friese talenten bij wie Patrick nauw betrokken is. “Voor mijn vriendin Marije (de Vries, Big Black Mariah) en Dina (Popma, bekend van Dina Drinks Tea) doe ik veel studio- en productiewerk. Zij leveren dan de basis aan en die omlijsten we vervolgens samen.” Denk hierbij aan arrangeren, componeren en het neerzetten van een volledige sound. Maar ook de bandcoaching die daarna volgt bij het zoeken van de uitvoerende artiesten en het in elkaar draaien van de live-uitvoering.

“Ik ben iemand die totaal niet stil kan blijven zitten. Noem mij maar een duizendpoot met de aandachtsspanne van een goudvis”. Die goudvis speelde de avond voor het interview nog wel mooi met Hille Stellingwerfs band When We Are Wild op Eurosonic - “Supervet!”
Voor de laatstgenoemde band maakt Patrick de opnames voor de eerste single en speelt hij gitaar. “Het mooie aan Hille is dat het iemand is die fouten durft te maken. Dat geldt ook voor Ico (Balt, met zijn band Sklero) en Dina en Marije. Als je niet bang bent om fouten te maken en je blijft jezelf uitdagen, kom je in mijn ogen het verst. Dat is ook iets wat ik eis van de mensen met wie ik werk. Ik wil kritisch kunnen zijn. ”

Afstuderen
Over een maand of twee, drie duikt Patrick ook voor zichzelf de studio weer in. Een jaar lang, alles zelf schrijven, volledige vrijheid. Dat hij daarmee ook meteen kan afstuderen bij zijn opleiding aan de Popacademie, is dan wel erg mooi meegenomen. “Ik heb er ongelooflijk veel zin in, er liggen nog zoveel ideeën die uitgewerkt kunnen worden. Wat het uiteindelijk wordt wil ik nog open houden. Misschien vraag ik er wel een soort goeroe bij!”

Momenteel denkt Schaafstal aan een muzikale mix van Patrick Watson, Passengers, Chris Isaac en Antony (van Antony and the Johnsons). “Maar dat kan volgende week weer anders zijn. Wat ik wel weet, is dat ik zelf graag wil zingen. Ik heb het nooit écht gedurfd, maar wil het wel doen.” Op de vraag of hij dat - als man die achter de schermen op zijn best lijkt - eng vindt, antwoordt Patrick: “Ik denk dat het zal zijn als voor 1200 mensen naakt seks hebben. Ontzettend bloot.”