#FF13: Positiviteit alom bij When We Are Wild

Sfeer, warmte en kwaliteit in de show van ‘oude nieuwkomer’

Tekst: Martin van der Meer | Foto's: Oscar Anjewierden ,

When We Are Wild bijt vroeg op de avond de muzikale spits af in een gestaag vollopende Rabobank zaal. De vijfkoppige band brengt sfeervolle popmuziek in een razendknap folkjasje, wat het publiek prima bevalt. Hoewel deze local heroes meer titels dan hits op zak hebben, laten ze zien dat ze definitief thuishoren in de top van de Friese popwereld.

HET CONCERT:
When We Are Wild
, Freeze Festival, Rabobank zaal, zaterdag 28 september

DE ACT:
When We Are Wild, gevormd rond de Friese singer-songwriter Hille Stellingwerf, doet het voortreffelijk. 3FM Serious Talent, 3voor12 Hollandse Nieuwe van de Maand, Radio 2 talent, een waslijst aan Popronde-shows en een finaleplaats in de Grote Prijs van 2012. Een CV om jaloers op te zijn, aangezien ze met Scuse Me eigenlijk nog maar één wapenfeit hebben. 

HET NUMMER:
Maar dat wapenfeit is wel een hit van jewelste. Scuse Me wordt als laatste nummer gespeeld, na enige technische vertraging bij de bassist. De song wordt onmiddellijk herkend en de eerste voorzichtige danspasjes zijn gespot bij een club jongedames vooraan. Scuse Me is het ideale popnummer en klinkt op Freeze minstens zo lekker als op de radio. Het wordt vrolijk gespeeld, wat bijdraagt aan de goede sfeer die Hille tijdens het concert creëert. En dan dat fluitje. Zie die maar eens uit je hoofd te krijgen.

HET MOMENT:
De messcherpe gitaarsolo van Patrick Schaafstal bij het één-na-laatste nummer van de set. De spelvreugde en liefde voor muziek is bij ieder bandlid overduidelijk te zien en de gitarist wordt zowel op als voor het podium met bewondering aanschouwd. 
 

OOK OPMERKELIJK: 
Bijna vrijwillig en net niet spontaan wordt een vriend van de band het podium opgevraagd om een nummer mee te spelen op een soort kleine synthesizer.

HET PUBLIEK:
Als eerste band op een festival weet je dat het niet vanaf de eerste noot bomvol staat. De Rabobank zaal huisvest aanvankelijk zo’n 25 bezoekers, na elk nummer wordt het in de zaal steeds iets voller. Het publiek gaat gehoorzaam naar voren als daarom wordt gevraagd, maar blijft daar niet plakken. Er is vooral veel waardering te zien vanuit het publiek, dat als één man knikt met de hoofden.

HET OORDEEL:
WWAW bewijst hier dat al die radiostations en Poprondes gelijk hebben. Kraakheldere, lekker warme sound door topmuzikanten. Strak en goed, precies zoals we van een festivalopener willen zien. En nu op naar de volgende hit.
 

DE FOTO: