#FF13: Sväva is meer dan een Beach House kloon #FF13: Sväva is meer dan een Beach House kloon

De magistrale stem van Bente Hout

, Tekst: Wilbert Elting | Foto's: Niels Lahuis

#FF13: Sväva is meer dan een Beach House kloon

De magistrale stem van Bente Hout

Tekst: Wilbert Elting | Foto's: Niels Lahuis ,

De eer om Freeze Festival 2013 te openen is dit jaar voor Kleine Prijs winnaars Sväva. Dat betekent weinig publiek en ook wel wat scepsis. Maar de band slaat zich er met gemak doorheen. Vooral door de stem van zangeres Bente Hout.

HET CONCERT:

Sväva, Freeze Festival, Aegon zaal, zaterdag 28 september

DE ACT:

Sväva, spreek uit als Svèvaa, maakt dreampop in de geest van Beach House en Youth Lagoon. De band is opgericht door zangeres en bassiste Bente Hout, en gitariste Michelle Hindriks. Daar zijn drie mannen bij gekomen, waarvan toetsenist Cesar Eisma de laatste toevoeging is. Het blijkt een succesformatie te zijn, want Sväva won dit jaar de Kleine Prijs van Fryslân in een erg sterk deelnemersveld met onder andere Downbeat Maestros en Flying Trashcans.

HET NUMMER:

De dreampop van Beach House en Youth Lagoon is van het type meeslepend gepriegel. Rustig kabbelend, beetje onheilspellend en laag na laag steeds breder uitwaaierend. Zo kan je de muziek van Sväva ook prima omschrijven. Into the Void, het tweede nummer van de set, is exemplarisch. Het begint langzaam met gitaren die een eenvoudig riffje leggen over summiere drums om dan steeds verder aan te zwellen terwijl Hout hypnotiserend “Lead me to the gallows" voor zich uit prevelt. Steeds luider herhaalt ze die zin, tot er plots een muur van geluid is. Een klein moment van euforie.
 

HET MOMENT:

Zo gaat het nummer na nummer. Toch wordt het nergens saai. Dat komt vooral door zangkwaliteiten van Hout. Want die vergelijking met Beach House is er dan wel, maar die band beschikt toch over een enigszins beperkte zangeres die vooral goed is in het zuchten van liedjes. Hout daarentegen kan veel meer met haar stem. Dat blijkt vooral in Heather waarin ze galmt als Kate Bush. Misschien niet zo hoog, maar wel met dezelfde volle vrouwelijkheid. Terwijl ze een paar nummers later het bijna dierlijke van een Lana Del Rey weet te vangen met een zelfde soort 'verdoofde mond' geluid als waarmee je Del Rey ook hoort croonen.
 

OOK OPMERKELIJK:

Voor een band die zo kort bestaat, klinkt Sväva al ontzettend volwassen. Natuurlijk kan het allemaal nog meer uit kristalliseren, maar de basis is er. Dat Sväva de openingsact is, is dan eigenlijk wel een beetje vreemd. Ze hadden best wat prominenter geprogrammeerd mogen worden.

HET PUBLIEK:

Ja, Sväva mag als eerste. Dan is er nog weinig publiek. De mensen die er staan, zijn van andere bandjes of van de pers. Die hebben het halverwege wel een beetje gezien, waardoor de zaal lange tijd volstaat met mensen van bandjes die graag praten over hun eigen bandjes.

HET OORDEEL:

Sväva mag de Aegon zaal openen en doet dat met verve. Vooral door het magistrale stemgeluid van zangeres Bente Hout, maar ook door een goed op elkaar afgestemde band die weet hoe je een liedje opbouwt. 

DE FOTO:

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland