#FF13: Omar Souleyman zet ook Freeze naar zijn hand

Eenvoud in zijn beste vorm

Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Een gewaagde zet mag je het gerust noemen. Omar Souleyman als dance-headliner naar Freeze 2013 halen. Gewaagd, maar ook uitstekend. De Syriër maakte eerder furore op Lowlands en Glastonbury en ook Freeze ontkomt er niet aan. Een volle, bewegende Rabobankzaal is het gevolg.

HET CONCERT: 
Omar Souleyman, Freeze Festival, Rabobankzaal, zaterdag 28 september

DE ACT: 
Door de organisatie wordt Omar Souleyman omschreven als de Syrische techno-koning. Misschien een titel die niet helemaal klopt maar een fenomeen is de man wel. Twee jaar geleden gaven Souleyman en zijn vaste begeleider Sa’id een legendarisch optreden op Lowlands. Inmiddels stond hij al op Glastonbury en werkte hij samen met Björk en Damon Albarn (Blur, Gorillaz). 

HET NUMMER: 
Een specifiek nummer uitkiezen zit er niet in. Ze lijken toch allemaal op elkaar. Maar erg is dat zeker niet. De ritmes van Sa’id, aangevuld met de zang van Souleyman, vormen een ontzettend pakkend geheel.

HET MOMENT: 
Souleyman laat eventjes op zich wachten maar wanneer hij, nog voor het betreden van het podium, begint te zingen heeft hij de aandacht van de zaal. Wanneer hij daadwerkelijk het podium op komt lopen, heerst er bij sommigen een gevoel van “That’s it?”. Rustig loopt Souleyman van links naar rechts terwijl hij af en toe stopt om te een stuk te zingen of te klappen. En meer doet de beste man ook eigenlijk niet. Voor degene die hem niet kennen is dat misschien even wennen maar de kenners gaan ondertussen helemaal los. De rest van de zaal volgt al snel.
 
OOK OPMERKELIJK: 
Het concept is eigenlijk te simpel voor woorden. Souleyman zingt en loopt in rustige pas wat heen en weer, begeleider Sa’id concentreert zich alleen maar op zijn keyboard terwijl er boven de heren drukke visuals hun werk doen. Maar het werkt. Het werkt goed. De eenvoud qua podiumpresentatie valt in het niet bij het enthousiasme wat er vanuit de Rabobankzaal komt.

HET PUBLIEK: 
“Wie stil blijft staan is een mietje”, roept presentator Jacco de Boer vooraf de zaal in. Nou, daar zijn er dan wel een aantal van bij de eerste nummers. Maar ook het nuchtere publiek van Freeze ontkomt niet aan de kracht van Omar Souleyman. Waar bij de andere headliners de Rabobankzaal langzaamaan leegloopt, wordt het bij Souleyman alleen maar drukker. En dan is stilstaan ook geen optie.
HET OORDEEL: 
Freeze heeft een uitstekende zet gedaan om Omar Souleyman naar Leeuwarden te halen. Legendarisch als twee jaar geleden op Lowlands is het geen moment maar dat zal niemand wat uitmaken. Omar Souleyman kwam, zag en overwon. 


DE FOTO: