#FF13: Sterk rockcircus met Icky Pack’s Cirque du Pack

Yorn Overwijk weet precies hoe hij zijn handeltje moet verkopen

Tekst & foto's: Niels Lahuis ,

Eerder dit jaar kon op Welcome to The Village wegens noodweer het optreden van Icky Pack geen doorgang vinden. Op Freeze mag Yorn Overwijk het met zijn soloproject nog eens proberen en de zanger pakt dan flink uit. Cirque du Pack doet zijn intrede in de Aegon zaal.

HET CONCERT:

Icky Pack, Freeze Festival, Aegon zaal, zaterdag 28 september 

DE ACT:
Icky Pack is het soloproject van Yorn Overwijk, onder meer bekend van Downbeat Maestros en The Heatmachine. Na het uiteenvallen van The Heatmachine besloot Overwijk voor zichzelf te beginnen. Het resultaat is Icky Pack, een lo-fi garagerockact met een duister randje. Normaal gesproken staat Overwijk in zijn eentje op het podium maar voor Freeze wordt Icky Pack omgedoopt tot Cirque du Pack, met de nodige gastoptredens.
 
HET NUMMER:

Hoewel het rauwe Alibis op de EP het beste nummers is, steekt Liar’s Love er op Freeze bovenuit. De sterke zang van Overwijk en zangeres Anke de Vries vullen elkaar goed aan. En opmerkelijk genoeg is het ook nog het enige nummer zonder showelementen. Gewoon Icky Pack. En dat is toch ook wel erg fijn. 

HET MOMENT:

“Volgens mij zijn wij de enige act waarvoor brandweer en beveiliging paraat moet staan”, wordt er met een grijns door Overwijk verteld. En het klopt nog ook. Cirque du Pack heeft nogal wat voeten in de aarde maar het geeft wel de meest opvallende show van Freeze 2013. Een opsomming: we zagen een circusdirecteur, een paaldansende travestiet, een bezopen clown, een messenslikker met assistent (iemand moet die dingen toch aangeven?) en twee schaargeklede dames die met vuurstokken over staan te gooien. En dat is toch behoorlijk wat voor een optreden van een half uur. 

OOK OPMERKELIJK:
Het einde van Icky Pack’s show is wel een beetje abrupt. Misschien is er te weinig tijd ingepland, misschien zijn er gewoon te weinig nummers. Hoe dan ook, het had nog wel wat langer mogen duren. 
 
HET PUBLIEK:
De Aegon zaal is de hele avond al goed gevuld en ook bij Icky Pack is het behoorlijk druk. Een overgang is het wel voor het publiek: van het rustige (doch uitstekende) optreden van Sklero naar de show van Icky Pack. Soms ietwat verbouwereerd bekijken de toeschouwers het tafereel op het podium. Met  name het inslikken van scheermessen doet nogal wat magen omdraaien maar gelukkig biedt de muziek de helpende hand. 
 
HET OORDEEL:
Je zou het door alle showelementen bijna vergeten maar Icky Pack staat als een huis. De sluipende, sleazy garagesound  met de sterke vocalen, doet het uitstekend. Heeft Icky Pack al die show nodig? Nee. Maar Overwijk weet precies hoe hij zijn handeltje moet verkopen.

DE FOTO: