#FF13: Hard, Harder, Herder

Bentacerazaal schudt op zijn grondvesten

Martin van der Meer ,

Herder is harder. Zware metalen gaan gepaard met harde riffs en überdonkere stonersludge. Wat eigenlijk al een genre op zich is. Er wordt gegrunt, gedronken en met haren gezwaaid in een prima gevulde Bentacerazaal. Herder heeft er zin in en rammelt op de late avond flink wat trommelvliezen door elkaar.

HET CONCERT: 
Herder, Freeze Festival, Bentacerazaal, 28 september 2013

DE ACT: 
Doommetalband Herder bestaat uit (ex-)leden van onder andere Dr Doom, Rush ’n Attack, Aborted en The Devil’s Blood en loopt daarmee over van ervaring. Hun eerste self-titled LP verscheen in 2011 en met de in het jaar daarop gereleaste 12" Horror Vacui scoorden ze shows op onder meer het prestigieuze stonerrockfestival Roadburn.

HET NUMMER: 
Veel Herdernummers lijken nogal op elkaar en dit is nou niet bepaald een band die voor de herkenbaarheid even hun leukste hitje aankondigt. Stoned to Death is zo'n beetje het kortste en allerhardste nummer. En de enige waarvan uw recensent eerlijkheidshalve de titel heeft verstaan.

HET MOMENT: 
Het drumstel laat het even afweten. Na wat gesleutel blijkt er weinig aan de hand en speelt Herder misschien wel het vuilste nummer uit de set. Het dendert in een sludgend tempo voort en de heftige riffs gaan gepaard met diepe grunts.

OOK OPMERKELIJK: 
De Britpop-Belgen van Protection Patrol Pinkerton hebben het achterin de zaal prima naar hun zin: de band rockt vrolijk met de set mee. Even later springt hun zanger zelfs spontaan het podium op om een intro vol te headbangen.

HET PUBLIEK: 
De opkomst is zwaar oké. Hoe verder naar voren, hoe fanatieker de fans. Hoewel achterin ook heus de nodige haren heen en weer vliegen, zijn het vooraan de mensen die met hun neus op het podium staan die worden getrakteerd op precies die metalshow die ze nodig hebben. Het specifieke metalpubliek dat ieder jaar zijn weg weer vindt naar Freeze wordt hier op haar wenken bediend.

HET OORDEEL: 
Herder is inderdaad Harder.

DE FOTO: