#FF13: Therapy? weet sterke opening niet vast te houden

De fans genieten terwijl de festivalbezoeker verder kijkt

Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Oscar Anjewierden ,

De Rabobank zaal is goed gevuld voor de headliner van Freeze 2013. Therapy? komt ijzersterk uit de blokken met een misschien wel nog sterkere setlist. Desondanks kunnen de Noord-Ierse rockers de sterke opening geen goed vervolg geven waarna de zaal langzaamaan leeg begint te lopen. De echte fan blijft trouw en Therapy? weet de schade binnen de perken te houden.

HET CONCERT:
Therapy?, Freeze Festival, Rabobank zaal, zaterdag 28 september

DE ACT:
Midden jaren 90 beleefde de Noord-Ierse driemansformatie Therapy? zijn grootste successen. Met de legendarische plaat Troublegum en een monsterhit in de vorm van Hüsker Dü cover Diane op zak, toert de band langs alle grote podia. Anno 2013 is de media-aandacht wellicht wat verslapt, maar Therapy? is nog altijd volop bezig. Met het sterke A Brief Crack of Light uit 2012 als meest recente wapenfeit, is de band dé grote headliner op Freeze 2013.  

HET NUMMER:
De ware Therapy? liefhebber kan zijn vingers aflikken bij de setlist van de Noord-Ierse rockers. Meer dan de helft van de gespeelde nummers is afkomstig van de eerste vier platen, waaronder maar liefst vijf nummer van Troublegum. Slechts één nummer van meest recente album A Brief Crack of Light komt voorbij. Maar laat Living In The Shadow Of The Terrible Thing nou wel het beste nummer van de set blijken. De gretigheid waarmee de meest recente single wordt gespeeld, onderscheidt van de rest van de set. Het lijkt bijna alsof de mannen het oude werk een beetje zat zijn. Bijna.
 
HET MOMENT:

Een betere keuze had Therapy? niet kunnen maken: keihard van start met Knives en Nausea. Een overdonderende opening is het gevolg en eist meteen de volledige aandacht van vrijwel elke bezoeker in de Rabobank zaal. Vreemd genoeg is na zo’n twintig minuten spelen, grootste hit Diane het keerpunt van het optreden van de Noord-Ierse rockers. Hierna zakt de set behoorlijk in en verslapt de aandacht van een groot deel van het publiek. Gelukkig weet het viertal (live wordt Therapy? ondersteund door een vierde bandlid) het met sterke nummers als Stories en Teethgrinder het enigszins goed te maken. 

OOK OPMERKELIJK: 
Gedurende het optreden is het geluid in de Rabobank zaal niet optimaal. Simpelweg het volume hard zetten blijkt geen juiste keuze en een ietwat compactere sound was een betere keuze geweest.

HET PUBLIEK:
Eerder op de avond wordt vernomen dat er fans vanuit Finland naar Leeuwarden zijn afgereisd om de mannen van Therapy? aan het werk te zien. Duidelijk mag zijn dat de band een trouwe fanschare heeft opgebouwd door de jaren heen. Tijdens het eerste half uur is de Rabobank zaal goed gevuld. Frontman Andy Cairns blijkt nog altijd het meest populaire lid van Therapy? en kijkt uit over een groot aantal enthousiaste toeschouwers. Ondertussen moet bassist Michael McKeegan al na een half uur spelen tegen een groot aantal lege plekken kijken. 
 
HET OORDEEL:
Therapy? speelt op Freeze een goed optreden. Goed, maar zeker niet memorabel. De ijzersterke start van de heren in de eerste twintig minuten kan jammer genoeg niet doorgetrokken worden tot het einde van de set.

DE FOTO: