#FF13: The Future's Dust betovert

Lang en uitgesponnen, maar ook agressief

Tekst: Wilbert Elting | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Van alle acts op Freeze heeft The Future's Dust misschien wel de meeste potentie. In de Aegonzaal maakten ze dat ook volkomen waar. Al knaagde er toch iets. Verdient deze band geen groter podium?

HET CONCERT: 
The Future's Dust, Aegonzaal, Freeze, 28 september 2013

DE ACT: 
The Future's Dust is in korte tijd al ver gekomen. De band heeft een EP die op de luisterpaal van 3VOOR12 staat en speelde deze zomer op grote festivals als Into the Great Wide Open en Incubate. Beide keren werden ze met lof overladen. Hun muziek hangt tussen new wave en dreampop in, met hier en daar een likje grunge.

HET NUMMER: 
De nummers van The Future's Dust hebben een vaste opbouw. Het begint langzaam met uitgesponnen gitaarriffs, subtiele drums en laagjes synthesizer die langzaam maar zeker aanzwellen tot een groter geheel waarin uiteindelijk alles los mag, om de luisteraar mee te slepen en om dan te sterven in schoonheid. Het gebeurt in Passage, maar ook in Dreamer en The Fields.

HET MOMENT: 
Het optreden krijgt een extra dimensie door de bijzondere visuals die achter de band geprojecteerd worden. We zien bijvoorbeeld een jongen door een veld rennen en geometrische vormen die steeds verder aangroeien. Het mooist zijn de beelden bij Dreamer, afwisselend gezongen door gitarist Abel de Grefte (met flinke stemvervormer) en zangeres Rosan Rozema. Wanneer De Grefte of Rozema zich naar de microfoon bewegen en beginnen te zingen, verschijnt op de achtergrond hun gezicht in een grote groenblauwe pixelbrij. Magisch is het.

OOK OPMERKELIJK: 
The Future's Dust presenteert vandaag haar allereerste EP 'Marrakech'. De eerste twaalf kopers kregen daarbij een gratis bakje ijs. Bij de verkooptafel leek het niet erg druk. Laten we hopen dat in ieder geval al het ijs op is gegaan.

HET PUBLIEK: 

De hipsters op Freeze staan bij The Future's Dust. Ze luisteren aandachtig, al schenen achter in de zaal wel wat kwekkende huisvrouwen te staan. Die hebben het vast niet begrepen.

HET OORDEEL: 
De Friese programmeurs hebben er een handje van om The Future's Dust consequent lager in te schatten dan ze aan kunnen. Op het Fries Straatfestival stonden ze op het te kleine Klokplein en voor de Aegonzaal geldt eigenlijk hetzelfde. The Future's Dust had best de openingsact kunnen zijn in de Rabobankzaal, want van dat kaliber is de band zeker.

DE FOTO: