Derde editie Into The Grave succesvol verlopen Derde editie Into The Grave succesvol verlopen

Acht bands spelen de Oldehove nog nét iets schever

, Tekst: Sannette de Groes | Foto's: Oscar Anjewierden

Derde editie Into The Grave succesvol verlopen

Acht bands spelen de Oldehove nog nét iets schever

Tekst: Sannette de Groes | Foto's: Oscar Anjewierden ,

De derde editie van het metalfestival Into The Grave was een succes met zo’n 4000 mensen op het plein. Het geluid van de bands was tot ver in de stad te horen, niet tot ieders genoegen: kinderen liepen langs met de handen op de oren gedrukt. Voor de liefhebbers kon de dag niet stuk met maar liefst acht internationale metal-acts aan de voet van de scheve toren.

Ondanks de bewolking laat het zonnetje zich aardig zien terwijl Stonehawk aftrapt. Deze stonerrockband uit Sneek speelt een goede, maar korte set. Een aantal keren valt het geluid van de microfoon uit, wat jammer is. In de begindagen van de band speelde Stonehawk covers, maar vandaag laten de heren voornamelijk nummers van hun tweede EP 'The point of view' horen. Een leuk begin van de dag.

Na Stonehawk treedt de Antwerpse band Bliksem aan. Zangeres Peggy Meeussen staat letterlijk haar mannetje tussen haar mannelijke bandleden. Met haar enorme strot kan ze zo doorgaan voor een vent. Terwijl het publiek steeds groter wordt, zorgt de band voor een uiterst goede sfeer. Zangeres Peggy beweert zelfs dat Into The Grave het beste festival van Nederland is, waarop het publiek reageert van “Nou, nou...”. Het publiek kan de thrashmetal van Bliksem zeker waarderen, maar gaat nog niet volledig uit haar dak.

Als derde verschijnt de Amerikaanse band Jungle Rot op het podium. De band gaat al heel wat jaartjes mee en dat is te horen. De sound van de band stamt uit de jaren ’90 en is de puurste vorm van death metal: rechttoe rechtaan. Veel nummers die de band ten gehore brengt komen van het meest recente album 'Terror regime'. Het oudere nummer 'Demon souls' zorgt nog voor een moshpit.

Na de oldschool deathmetal van Jungle Rot is het tijd voor heel wat anders: Heaven’s Basement uit Engeland. Er verschijnt een kleine zanger op het podium met een grote stem, maar qua leeftijd lijken de muzikanten - in vergelijking tot Jungle Rot - net tieners. Het publiek kan het harde werk van de jonge hardrockers zeker waarderen.

Na Heaven’s Basement is het tijd voor de band waarvoor een groot deel van het publiek is gekomen: Sodom. De in 1981 opgerichte band uit Duitsland komt het publiek vermaken met hun thrash/blackmetal. Ook Sodom speelde veel van recente albums, maar doet het publiek ook zeker plezier met oudere nummers en covers. Tijdens deze set ontstaat dan ook de eerste wall of death en een circle pit.

De Amerikaanse band DevilDriver is de zesde band die mag aantreden en begint goed te spelen, ze klinken live erg sterk. De band speelt nieuw materiaal van het nog niet gereleasede album 'Winter kills', maar weet ook met oudere nummers zoals 'Dead to rights' het publiek te entertainen.

Na de Amerikanen is het tijd voor nog een publiekstrekker uit Noorwegen: Satyricon. Nu komt het publiek echt los, vooral tijdens oudere nummers zoals 'Black crow' en 'Die by my hand'. Met het nummer 'Mother North' sluit de band deze geslaagde act af.

De laatste band aan de voet van de Oldehove is Paradise Lost. De Britse band doet zijn best om het publiek te boeien, maar slaagt hier niet echt in. Er worden weinig bekende nummers gespeeld en het publiek verplaatst zich langzaamaan naar de uitgang van het terrein. Al met al is Into The Grave 2013 rustig en zonder incidenten verlopen en mag met recht een succes worden genoemd.

Wat: Metalfestival Into The Grave
Wanneer: 10 augustus 2013
Waar: Oldehoofsterkerkhof, Leeuwarden
Opkomst: Bijna 4000 mensen

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland