Techno-dj Michel de Hey komt naar de Harmonie

‘Mijn motto: dit weekend moet het mooiste feestje worden’

Jolien Eijsink ,

Een gigantisch dancefestival in een oude stadsschouwburg in Leeuwarden. Dat is op zich al een eigenaardige gebeurtenis, maar vul je deze avond ook nog in met de grootste namen in de house- en technowereld, dan heb je te maken met een waar unicum. Michel de Hey, Billy the Kit, Yellow Claw, Basto!, Steff da Campo en D-Block & S-te-Fan sieren de affiches van het House in Harmony evenement dat op zaterdag 24 november in de Harmonie zal plaatsvinden. Zeer bekend in dit rijtje is Michel de Hey, al jaren één van Nederlands bekendste en charmantste techno-dj’s.

Michel de Hey werd in 1986 bekend binnen de technoscène en bouwde gestaag aan zijn snelgroeiende imperium. Zijn agenda raakte voller en voller met optredens in zowel binnen- als buitenland. Naast een enorme waslijst aan populaire cd’s, bouwt Michel aan zijn prijzenkast met awards voor 'Beste Techno DJ', reist hij de hele wereld over om te draaien op de grootste dance-events en is hij druk met zijn eigen labels. Wat is zijn geheim? “Ik beleef zo enorm veel plezier aan het draaien. Het feit dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken, helpt heel goed om het plezier erin te houden. Daarnaast vind ik de muziek nog steeds super spannend en die mening delen gelukkig heel veel andere mensen”,  vertelt Michel. Gunstig voor alle techno- en houseliefhebbers: Michel kan niet stilzitten. “Ik ben altijd met nieuwe projecten bezig. Momenteel werk ik ook weer aan een nieuwe cd. Ik blijf bezig, het draaien gaat altijd door!”

Buitenlandse glorie
Ook in het buitenland is Michel een graag geziene gast. Vol trots staat hij op de mooiste en grootste podia; geen land is hem te ver. De drie landen waar hij het liefst komt zijn Argentinië, Japan en Hongarije. “Die beleving van de mensen daar is fantastisch, het maakt ze niet uit wat je opzet, als ze maar kunnen dansen. De feedback is elke keer weer hartverwarmend. Kijk, in Nederland kennen ze je wel een keertje. ‘Daar heb je hem weer’ hoor je ze dan denken, in het buitenland is dat gelukkig nog niet zo”, vindt Michel.

De mooiste festivals waar hij heeft mogen draaien, vonden volgens Michel ook veelal in het buitenland plaats. Het Monegros Festival in Spanje, midden in de woestijn, staat hoog bovenaan zijn lijstje. Toch vindt hij het lastig om een selectie te maken. “Mysteryland blijft fantastisch, net zoals het Boothstock Festival in Rotterdam afgelopen jaar. Of de eerste keer dat ik mocht afsluiten bij het Free Your Mind Festival, dat vergeet je toch nooit meer?” vertelt Michel. “Bij elk evenement waar ik draai, denk ik: 'Dit weekend moet het mooiste feestje worden’. Dat is mijn motto en elke keer ga ik ervoor”.
Verrassend genoeg luistert Michel niet alleen maar naar techno- of housemuziek. Om zijn gehoor wat afwisseling te bieden, koopt hij regelmatig cd’s in andere muziekgenres, bijvoorbeeld jazz. Ook bezocht hij vorige maand nog het concert van Radiohead in Amsterdam. “Stiekem ben ik geen concertliefhebber, maar ik moet toegeven dat dit het beste concert is dat ik ooit gezien heb. Een geweldige lichtshow en supergoeie muziek. Wat een avond!”

Brood met kaas
House in Harmony is een volledig nieuw initiatief van Friesland Pop, Stadsschouwburg de Harmonie en de acht meest toonaangevende Friese dance-organisaties. Nooit eerder werden alle dance-stijlen in Friesland onder één dak ten gehore gebracht door een dertigtal acts. “Ik heb er enorm veel zin in, met al die enthousiaste jongens en zo’n toplocatie. Die lange reis vanaf huis maak ik echt met plezier.”

Met de zogeheten ‘New Heroes in the House' dj-contest biedt dit festival ook de kans aan twee lokale, beginnend dj-talenten om te draaien tijdens House in Harmony. Heeft Nederland nog steeds nieuw dj-talent nodig? “Er is altijd ruimte voor meer dj-talent, we hebben namelijk altijd vergelijkingsmateriaal nodig. Je kunt het vergelijken met een boterham met kaas. Dat smaakt goed, maar je moet het kunnen vergelijken en afwisselen met ander broodbeleg. Het mag niet saai worden. Muziek moet zich ontwikkelen en nieuwe mensen hebben nieuwe ideeën”, meent Michel.

House in Harmony vindt plaats op zaterdag 24 november in Stadsschouwburg de Harmonie. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de balie van de Harmonie en online. Voor meer informatie ga je naar www.houseinharmony.nl.