Housen in Harmonie

De beste dancestijlen en dj's onder een dak

Erikjan Koopmans ,

Komende zaterdag 24 november vindt in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden voor het eerst het House In Harmony festival plaats. 3voor12/Friesland sprak met Edwin Zwaagman, bestuurslid van Friesland Pop en dance-organisator van het eerste uur. Samen met De Harmonie en acht toonaangevende dance-organisaties in Friesland sloeg hij de handen ineen om dit indoor festival vorm te geven.

In samenwerking met Sietse van Daalen (MC Da Mouth Of Madness, red.) organiseert Edwin al sinds 1994 feesten in Leeuwarden en omstreken. Ook bij de danceprogrammering van het in 1998 georganiseerde Frozenland en de gerenommeerde Above and Beyond feesten in het Vat (later Noa) was Edwin al nauw betrokken. Tegenwoordig worden door beide heren de House the 90s feesten neergezet. Een concept dat leunt op housemuziek uit die tijd. Daarnaast brengt Edwin als dj onder de naam Marlin al net zoveel jaar een gevarieerde mix van house, trance en oldskool classics ten gehore.

Vier voor de prijs van één
De keus om dit evenement te organiseren is niet uit de lucht komen vallen. 'Wanneer je in Leeuwarden met vrienden gaat stappen is er eigenlijk geen plek waar alle dancestijlen gedraaid worden en waar iedereen het dus naar zijn zin heeft, uitzonderingen daargelaten. En omdat er sinds Emotions in 2003 geen groot indoor dancefestival meer in Leeuwarden is georganiseerd, vonden wij het hoog tijd om hier verandering in aan te brengen. Het gemis van beide willen we met dit festival opvullen’, aldus Edwin.  

Volgens hem ligt House In Harmony in het verlengde van het Freeze Festival. 'Het danceprogramma van Freeze wordt steeds meer aangepast op de gevarieerdheid van de bezoekers. In House In Harmony krijgen de verschillende dancestijlen een eigen platform, zodat iedere bezoeker aan zijn of haar trekken komt.’ De foyer en theaterzalen van de Stadsschouwburg worden dan ook speciaal voor het festival omgetoverd in vier afzonderlijke clubs, ieder met een eigen dancestijl. Daarnaast is er een kleinere zaal waar je onder het genot van een sigaret kunt genieten van verschillende dj's. 

New Heroes in the House
Met namen als Michel de Hey, Yellow Claw, D-Block and Stefan, Funkerman en PAVO kan men oprecht zeggen dat er met de line-up zowel in de breedte als in de diepte hoge ogen worden gegooid. ‘Door samen te werken met diverse hosting partners, die de zaakjes in de scene organisatorisch goed voor elkaar hebben, hebben we geprobeerd een kwalitatief hoogwaardige line-up neer te zetten. Zo wordt een zo groot mogelijke doelgroep binnen de dancescene aangesproken.’ Behalve de grote namen met (inter)nationale allure zijn ook de lokale artiesten vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er nog twee plekken gereserveerd voor de winnaars van de dj-contest New Heroes in the House, die Friesland Pop eerder deze maand organiseerde.

'Het leeft op Social Media'
Omdat het concept nieuw is en de kaartverkoop van Freeze Festival het enige ijkpunt is, is het moeilijk in te schatten hoeveel bezoekers het festival zal aantrekken. ‘Als we kijken naar de huidige verkoopstand en de manier waarop het festival leeft op Social Media, verwacht ik toch dat een groot deel van de 1600 beschikbare kaarten verkocht zal worden.’  
Na het festival zal Friesland Pop samen met de Stadsschouwburg en andere partners de balans opmaken. Wellicht leidt dit tot een vervolg op deze eerste editie. ‘Het zou mooi zijn als Friesland haar eigen jaarlijks terugkerende dance festival zou krijgen. Daar gaan we voor. Maar voordat we onze blik op de toekomst richten concentreren we ons eerst op zaterdag. Een mooie en gezellige avond neerzetten waarin mensen zowel muzikaal als visueel vermaakt en verrast worden, dat is ons doel!’  

House in Harmony vindt plaats op zaterdag 24 november, van 22.00 tot 06.00 uur in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de balie van De Harmonie en online. Meer informatie vind je op de website van House in Harmony.