House In Harmony geslaagd met ruim 2000 bezoekers

Eerste editie nieuw dance festival smaakt naar meer

Tekst: Femke Jaarsma | Foto's: Erikjan Koopmans ,

Afgelopen zaterdag vond het nieuwe dance feest House In Harmony plaats in De Harmonie. Voor de gelegenheid werd de Leeuwarder stadsschouwburg getransformeerd tot house locatie. Compleet met lange rij, fouilleren en een diversiteit aan stijlen binnen de house. Mede-organisator Stichting Friesland Pop noemt het festival qua aantal bezoekers meer dan geslaagd en durft zelfs al te spreken over een tweede editie. "We kunnen nog niet op de zaken vooruitlopen maar er is alle kans dat er in 2013 weer een House In Harmony komt", aldus Edwin Zwaagman, bestuurslid van Friesland Pop.

Om half 1 's nachts staat er een flinke rij voor de deur van Stadsschouwburg De Harmonie. Hoe vaak zie je dat? Misschien wanneer Nick & Simon de Leeuwarder schouwburg aandoen maar anders? Bij binnenkomst blijkt de rij veroorzaakt te worden door het fouilleren, dat serieus aangepakt wordt. Het hoort er blijkbaar bij maar wellicht overbodig want de meeste bezoekers lijken genoeg te hebben aan een biertje of andere al dan niet alcoholische versnaperingen. Wat betreft de drukte is het house equivalent van het Freeze Festival met ruim 2000 bezoekers in ieder geval geslaagd. Aan de diversiteit in verschillende house stijlen zal het ook niet liggen. Maar misschien nog wel het belangrijkste: hoe zit het met de sfeer op deze eerste editie van House In Harmony? 

Theatre of Dance
Onder het motto 'Theatre Of Dance' hebben Friesland Pop en De Harmonie geprobeerd een dance feest neer te zetten waarbij veel dancestijlen aan bod kwamen. Met naast hoofdzakelijk Friese DJ's en acts ook een aantal grotere namen van buiten de provincie. De organisatie lijkt hierin geslaagd. Alle vijf de zalen van de stadsschouwburg zijn over de gehele avond en nacht goed gevuld. Het gaat misschien niet overal helemaal los maar van de meeste gezichten valt af te lezen dat de sfeer goed is. 

Het publiek is net als de verschillende muziekstijlen gevarieerd: van jong (tussen de 18 en 30) tot oud (30+). Voor die laatste categorie moet dit feestje als een soort reünie voelen. Misschien vanwege het aanbod aan 'oudere' (lees hardere) stijlen binnen de house, House The 90s en The 90s are back, waar grappig genoeg vooral veel kids geboren in de 90's stonden te hupsen op de happy tunes uit die tijd. Net als het Freeze Festival lijkt House In Harmony in ieder geval veel 'stappers van toen' te trekken. Het komt de sfeer allemaal ten goede. En daar gaat het toch uiteindelijk om.
 
Goede mix
Ook de organisatie is zeer tevreden over de sfeer. "Er was een goede mix tussen jong en oud, waarbij mij opviel dat het publiek open stond voor andere stijlen in de dance. Ik heb sommige bezoekers in alle zalen gezien", aldus Edwin Zwaagman van Friesland Pop. Zwaagman mocht zelf als dj (Marlin, House The 90s Team) in de Aegon zaal achter de draaitafels staan. "Ik heb een brug proberen te slaan tussen de hedendaagse hardstyle naar een ietwat hardere sound en wat me opviel was dat het publiek van begin tot einde enthousiast bleef. Ook bijzonder was dat het vanaf ongeveer 23.30 uur tot het einde goed druk was in onze zaal." 

Wanneer ondergetekende rond het ochtendgloren met moeite - want de voetjes gingen niet alleen van de vloer, ze bleven ook vastplakken - de tent verlaat, is het feest nog in volle gang. En het bleef nog lang onrustig in de Staddschouwburg te Leeuwarden… 
 

---
Gezien: House in Harmony Festival
Waar: Stadsschouwburg De Harmonie
Wanneer: zaterdag 24 december 2012
Opkomst: 2000 bezoekers