Het Spotify lijstje van... Marein van Wifferen! Het Spotify lijstje van... Marein van Wifferen!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

, Marein van Wifferen

Het Spotify lijstje van... Marein van Wifferen!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Marein van Wifferen ,

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij, en anderen met ons, maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Zanger/gitarist van de energieke folk-pop band A Letter Home. Met hun eigen mix tussen akoestisch en elektrisch, catchy nummers en sterke verhalen brengt de band veel enthousiasme op het podium. De vierkoppige formatie uit Nederland, Duitsland en Zuid-Afrika stond eerder dit jaar al in het voorprogramma van o.a. Danny Vera, Kraantje Pappie en Toy Dolls. Aankomende vrijdag staat A Letter Home op de 3voor12/Friesland clubavond en eind november ook nog in het voorprogramma van Ewert and the Two Dragons in Podium Asteriks. Genoeg reden dus voor Marein’s eigen Spotify lijstje.

De lijst beluister je hier, de motivatie lees je daar!

The Gaslight Anthem – Blue Jeans And White T-Shirts
Wow wat is dit een goede band! Ik noem The Gaslight Anthem met hun nummer 'Blue Jeans And White T-Shirts' als eerst omdat dit nummer mij altijd kippenvel bezorgt. Ik hoorde het een tijd geleden en het werd direct mijn favoriete nummer aller tijden. De tekst, de stem, de sfeer van het nummer....het is bijna TE goed. Ik wil eigenlijk nog veel meer nummers van deze band benoemen maar die zoektocht laat ik aan jou over.
 
Tim Vantol – Nothing
Dit is de ongekroonde koning van de Nederlandse muziek. Tim Vantol is een akoestische punkrocker die veel meer bekendheid verdient. Hij heeft in verschillende hardcore bands gespeeld  waarna hij zijn elektrische gitaar heeft ingeruild voor een akoestische gitaar. Gewapend met zijn sixstring en rauwe stem is hij onderweg om Nederland en buitenland te veroveren. Het nummer Nothing staat op zijn plaat Road Sweet Road en is mijn favoriet. Tim Vantol: een echte aanrader!
 
Social Distortion – Don't Drag Me Down
Geweldige band uit Orange County. Ik luister al jaren naar deze volgetatoeëerde heren en ze blijven me verassen met hun muziek. Social Distortion brengt scheurende gitaren, knallende drums, een vette bas en een doorleefde stem van zanger Mike Ness. In het kort: heerlijk! Het nummer Don't Drag Me Down omvat dit dan ook allemaal. Ik heb ze gelukkig live gezien in Amsterdam en dat was fantastisch! 
 
Frank Turner – Substitute

Deze Britse folkpunker heb ik naar aanleiding van een interview van Social Distortion leren kennen (hulde aan YouTube). Frank Turner is een geniale tekstschrijver, een podiumbeest en een grote inspiratie voor mij. Hij schrijft catchy nummers die een goede tekstuele inhoud hebben. Zo ook het nummer 'Substitute' waarin hij zingt: 'Music is my substitue for love'. Daarnaast maakt zijn Britse accent het helemaal af. Frank Turner for president! 

 

Johnny Cash – Man In Black
I Walk The Line, Ring Of Fire, Cry Cry Cry, Hurt, Jackson, optredens in gevangenissen, dit zegt genoeg toch? The man himself: Mr. Johnny Cash. Het nummer Man In Black is mijn favoriet van Cash. Hij droeg altijd zwarte kleding en in dit nummer legt hij uit waarom. Heel sterk! Daarnaast kan ik het niet laten om het nummer I Won't Back Down te noemen. Deze staat op het album American 3: Solitary Man. Johnny Cash, wat een held.
 
Billy Bragg – To Have And To Have Not
Lars Frederiksen and The Bastards (Lars is ook zanger en gitarist in Rancid) hebben dit nummer gecoverd en zo heb ik de muziek van Billy Bragg leren kennen. En damn, wat ben ik daar blij mee. To Have And To Have Not is een simpel  nummer, maar meer dan doeltreffend! 
 
The Clash – I'm So Bored With The U.S.A.
Deze band mag natuurlijk niet ontbreken. The Clash, de beste punk-rock band die moeder aarde gekend heeft. Helaas is zanger Joe Strummer in december 2002 op 50 jarige leeftijd overleden, maar de muziek is blijvend. Het eerste album, genaamd The Clash, vind ik hun beste. Deze plaat bevat dan ook het nummer I'm So Bored With The U.S.A. en klassiekers als White Riot, het gecoverde I Fought The Law en Career Opportunities. Long Live The Clash!
 
The Pogues/The Dubliners – The Irish Rover
Ierse muziek is mij met de paplepel ingegoten. The Dubliners werd altijd door mijn vader gedraaid en ik heb de heren meerdere malen live gezien. De muziek van The Dubliners leidde me naar een andere Ierse band genaamd The Pogues. Samen met The Dubliners hebben ze het nummer The Irish Rover opgenomen. Een fantastisch nummer over een oud zeilschip met een ongelukkig eind. Dus schenk een wiskey voor jezelf in, leun achterover en geniet van dit folk nummer.
 
Left Alone – By My Side
Gekleurde hanenkammen + vette gitaren = Left Alone, een Amerikaanse band die punk-rock mixt met ska, country en melodieuze zanglijnen. Ze zijn al een hele tijd bezig, maar (helaas) nooit heel veel bekendheid gegenereerd op Nederlandse bodem. De mix van de diverse stijlen staat mij erg aan. Daarnaast heeft zanger Elvis, nee, niet die Elvis, een stem die alle stijlen kan dragen. Het nummer By My Side heeft de ska invloeden en is een goed liefdesliedje met een mooie zanglijn. 
 
Typoon – Zo Niet Mij
Ook mag rapper Typhoon niet missen in mijn lijst. Zo Niet Mij is naar mijn mening het beste hiphop nummer van Nederland. Toen ik zijn album Tussen Licht En Lucht had gekocht ging ik naar huis om het te beluisteren. Ik heb de hele cd in één zit geluisterd met het tekstboekje in mijn hand. Ik was na elk nummer weer onder de indruk van Typhoon zijn verhaal en benieuwt wat het volgende nummer zou brengen. Voordat ik het wist was het album afgelopen en heb ik Zo Niet Mij nog een paar keer gedraaid. Deze man brengt hoogstaande hiphop.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland