Ewert and the Two Dragons neemt rustig de tijd

'Natuurlijk zijn er nog wensen, dromen of ambities.'

Mellissa van der Wei ,

De Estlandse band Ewert and the Two Dragons bracht in 2009 het debuutalbum The Hills Behind the Hills uit en is sindsdien lekker bezig. Met het tweede album Good Man Down uit 2011, weet de band zich pas echt in de kijker te spelen. De plaat scoort niet alleen goed in de Baltische staten maar ook Europa lijkt wild te zijn van de catchy popliedjes. Maar liefst vijf Estonian Music Awards worden binnengesleept, festivals worden aangedaan en tours worden gepland. Ewert and the Two Dragons is los!

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, schuilen er onder de bandnaam Ewert and the Two Dragons niet drie maar vier Esten. Frontman Ewert Sundja, gitarist Erki Pärnoja, bassist Ivo Etti en drummer Kristjan Kallas vormen de band en leven momenteel the ultimate life. Wat voor muziek ze nu precies maken, weet frontman Ewert zelf ook niet zo goed. “Pop, folk, rock? Het is moeilijk om onze muziek in een categorie te plaatsen. De sound is veelzijdig, de nummers zijn verschillend. Waar het ene nummer onder het kopje ‘pop’ valt, valt het andere nummer onder ‘rock'.”

Albumreleases
Opmerkelijk is dat Ewert and the Two Dragons nooit van plan is geweest een plaat uit te brengen. Pas na het schrijven van de eerste nummers ging het lichtje branden en zag de band een album klaarliggen. Er werd een kleine platenmaatschappij in thuisstad Tallinn ingeschakeld. “Dat was het moment waar het voor ons allemaal begon”, aldus Ewert. Podium na podium werd plat gespeeld en nieuwe nummers werden geschreven. Het tweede album Good Man Down leverde Ewert and the Two Dragons pas echt bekendheid op. Vooral (In The End) There’s Only Love en de single Good Man Down doen het goed. “Voor de tweede plaat hebben we de tijd genomen. Het maken van een plaat was dit keer een bewuste keuze en dat hoor je terug. We zijn na de release van het eerste album enorm gegroeid. Good Man Down is gepolijst, waar Hills Behind the Hill net iets ruwer is.”
 

Drie jaar lijkt kort, maar in die tijd is er voor Ewert and the Two Dragons veel gebeurd. Volgens frontman Ewert heeft Nederland daarin een grote rol gespeeld. Het Eurosonic Festival 2012 om precies te zijn. “Voor ons een hoogtepunt. Het spelen hier heeft zoveel deuren voor ons geopend. We hebben de juiste mensen gevonden en nieuwe vrienden gemaakt. Het is achteraf gezien ons belangrijkste optreden geweest. Ook nu is het weer fijn om in Nederland te zijn. We kijken er weer erg naar uit.” 

Europees succes
De band heeft afgelopen zomer een contract getekend bij het wereldwijde BMG Rights Management en laat daarmee zien een grote stap in de muziekwereld te hebben gemaakt. Er wordt momenteel volop getoerd in Europa. Een druk schema dus. Wat 3voor12/Friesland zich afvraagt, is of er al gewerkt wordt aan een derde album. En ja, dat wordt er. Langzaam maar zeker. “Momenteel staat het toeren op nummer één. We hebben zo’n vijfentwintig gigs per maand en dus blijft er weinig tijd over om te werken aan een nieuw album. Maar wanneer het even kan, zijn we inderdaad stiekem bezig met het schrijven van nieuwe nummers.”
 
Ewert and the Two Dragons is al een eind gekomen en is nog lang niet van plan om dit ultieme leventje te beëindigen. “We zijn pas net begonnen. Als band worden we steeds beter, het publiek wordt groter, de songs worden sterker. Dat willen we doorzetten. We hebben geen plan, we zien wel waar onze muziek ons naartoe leidt. Zolang we maar mogen blijven spelen. Natuurlijk zijn er nog wensen, dromen of ambities. Maar als ik die vertel, komen ze niet uit toch?”
 
---

Ewert and the Two Dragons staat op vrijdag 30 november in Podium Asteriks in Leeuwarden. Gratis en voor niets.