Een lekker jaar voor rockabilly band Downbeat Maestros

‘Alleen al gedraaid worden op iemands iPod is supertof!’

Mellissa van der Wei ,

Ze zijn slechts acht maanden bezig en nu al heerlijk op dreef. Downbeat Maestros stond dit jaar op verschillende festivals en podia. Ze weten zich in razend tempo geliefd te maken bij het publiek. Downbeat Maestros komt voort uit Highway54, Billy Benton & the Birddogs en The Heatmachine. Onbekend zijn bandleden Jorn Overwijk, Lennard Fopma en Pieter van der Bij dus niet bij de muziekliefhebbers. Zet daar een lekker spelende drummer bij van onder andere de Basis en Hille Stellingwerf die de naam Jelle Gietema draagt en je hebt een nieuwe Friese topformatie!

De sound van de band ontstond eigenlijk per toeval. Ze stonden samen op het podium in Duitsland, tijdens de Johnny Cash en Elvis Presley tribute waar de beat zo verschillend en vet klonk dat Jorn, Lennard en Pieter besloten samen verder te gaan. Tijdens de zoektocht naar een drummer kwamen de mannen al snel bij Jelle Gietema uit. Samen vormen zij Downbeat Maestros, een rockabillyband met een vette knipoog naar de blues-, surf- en rootsmuziek. “We spelen geen traditionele rockabilly. Onze muziek is veel viezer, goorder en verrassender. Het heeft een ruig randje dat  gelukkig door het publiek wordt gewaardeerd”, aldus Pieter.

Veel, heel veel optreden
Downbeat Maestros werd zonder ook maar een gil te geven geboekt voor meerdere rockabillyfestivals, het Fries Straatfestival, shows in Duitsland en het Freeze Festival. Ook deden zij dit jaar mee aan de Popronde. De mannen zijn goed bezig. “Het is inderdaad heel snel gegaan. Waarschijnlijk doordat mensen ons al kennen door Highway54 en Billy Benton & The Birddogs”, vertelt Jorn. De basis lig er, dat staat vast. “Nu is het tijd om onszelf als band verder te ontwikkelen. Waar we op het begin nog voorzichtig waren, staan we nu zelfverzekerd op het podium te rocken. We zijn bezig met het schrijven van nieuwe nummers zodat we een eigen album uit kunnen brengen. Internationale ambities zijn er ook. Wat we tot nu toe hebben bereikt, is naar ons toegekomen. Nu is het tijd om zelf het initiatief te nemen om zo die stijgende lijn te behouden.”

Door dit jaar veel op te treden is Downbeat Maestros uitgegroeid tot een volwaardige rockabillyband en hebben de mannen zich weten te karakteriseren. “De vunzige rockabilly plus de twee frontmannen onderscheidt ons van andere bands. Wij doen gewoon lekker ons eigen ding, waar wij ons goed bij voelen.” Door de passie voor de band en de muziek is het zeker niet uitgesloten dat het viertal het nog veel verder schopt in de rockabillywereld. “Het is geen ambitie om beroemd te worden. Lekker spelen is voor ons het belangrijkste. Alleen al gedraaid worden op iemands iPod lijkt ons supertof. Natuurlijk zou het te gek zijn om in aanraking te komen met een label die ons ook internationaal weg kan zetten. Gewoon, omdat wij zoveel mogelijk mensen willen enthousiasmeren met onze muziek.”

Over vijf jaar
Pieter van der Bij is blij met zijn nieuwe jongens. “Ik vind het heerlijk om omringd te worden door zulke energieke, muzikale mannen! Ze hebben veel kennis en verstand van zaken zodat ik met deze band met een gerust hart een tandje terug kan doen. Op deze manier kan ik me ook meer bezig houden met het organiseren en het nastreven van onze doelen.” Dus, over vijf jaar? Waar staat Downbeat Maestros over vijf jaar? “Dan zijn we nog steeds lekker bezig en staan we misschien wel op Lowlands. Dat zou perfect zijn! Over vijf jaar zijn wij een band waar je niet meer omheen kunt. Om dat te kunnen bereiken is het belangrijk om een goede harmonie te behouden, onszelf te blijven ontwikkelen en de dingen te omarmen die ons als band definiëren!”