The Kik ziet alles door een roze bril

“Want we staan toch allemaal voor lul”

Jan Paulus van der Meulen ,

The Kik gaat door waar The Madd gestopt is: sixties popliedjes maar dan in het Nederlands. Dat blijkt de sleutel tot het succes te zijn. Het resulteert in een prima album, veel optredens en ook de aanstelling als huisband van De Wereld Draait Door. Waar de hele wereld door draait grijpt The Kik terug naar de basis met goede optredens en vooral veel gezelligheid.

The Montanas, die eerder met The Kik in Liverpool toerden, staan in het voorprogramma. Geheel in lijn met The Kik spelen ze sixties popliedjes, wat erg vermakelijk is maar niet heel spannend. Richting het einde wordt het publiek nog een keer wakker geschud met het hardere nummer Without You. De tweede band is het Drentse Keefmen. Ze brengen lekkere uptempo indie pop in combinatie met Drentse ruwheid. Soms overschreeuwen ze zichzelf maar al met al een goede opwarmer voor The Kik.

Kleren maken de man! Geheel in vierdelig pak en een catchy roze zonnebril voor zanger en gitarist Arjan Spies komt The Kik het podium op. Het is een weerspiegeling van de muziek die de band maakt, Nederbeat met een knipoog. Het eerste deel van het optreden is sterk. Even Voor Altijd met de lekkere gitaarrifjes en het deinende orgeltje bij Cleopatra maken beide nummers aanstekelijk. Hitje Simone wordt luidkeels meegezongen door het publiek. De nummers worden op speelse wijze gebracht en op een bijna cabaretachtig manier aan elkaar gepraat. De kopjes knikken op het ritme van de gitaar en het publiek wordt aangespoord tot handjeklap, "want we staan toch allemaal voor lul". In het middenstuk verslapt de aandacht, Van Wie Hij Was en Wie Hij Is kan ook live geen potten breken. Richting het einde krijgt het concert de vlotheid weer terug en als blijk van waardering krijgt de band aan het einde van de show de handen van het publiek nog een keer op elkaar voor een daverend applaus.

De kracht zit hem in de eenvoud, simpel doch doeltreffend. The Kik grijpt terug naar de basis wat een goed optreden oplevert. Op geen fout te betrappen, behalve de foute grappen en de foute bril. Kortom: kicken.

---

Gezien: The Kik, De Keefmen en The Montanas
Waar: Podium Asteriks
Wanneer: vrijdag 23 november 2012
Opkomst: uitverkocht