Miss Montreal doet theatertour

Zo eerlijk was s-ss-sss-Sanne nog nooit

Tekst: Lisa Boels | Foto's: Ruben van Vliet ,

Miss Montreal, ook wel bekend als Sanne Hans, is bezig met een theatertour. Afgelopen donderdag was het de beurt aan Leeuwarden: in Stadsschouwburg de Harmonie gaf zij een uitverkochte zaal een eerlijk kijkje in haar leven. Een theatershow zoals een theatershow hoort te zijn.

Met een busje dat bestickerd is met een bekend biermerk komt Miss Montreal vandaag bij de Harmonie aan. Het publiek is onrustig en rumoerig, totdat Sanne Hans het podium betreedt. Zij breekt het ijs met het ingetogen liedje Te Lief, zichzelf begeleidend op harp. En ja hoor, meteen al tijdens de eerste aankondiging van pianist Peter gaat het mis. ‘Dit is mijn allerb-b-b-b-b-b-b-b-b-… dat is Peter!’ Na een onbekend liedje dat ze ongeveer elf jaar geleden schreef over de toenmalig slechte relatie met haar jongere zusje, is het tijd om het nieuwe album I Am Hunter te promoten met, jawel, de titeltrack. Nog steeds staat Sanne niet met de gehele bandbezetting op het podium, maar wordt het arrangement slechts ingekleurd met bas en piano naast Sanne’s eigen gitaarspel.


Het maakt allemaal niet uit, Leeuwarden eet uit Sannes hand. Ze hoeft maar één keer haar handen op elkaar te slaan of het gehele nummer wordt voorzien van (al dan niet onritmisch) geklap vanuit het publiek. Hierna volgen een aantal nummers met de voltallige bandbezetting. Miss Montreal laat haar kwetsbare kant zien door lange verhalen te vertellen. Over hoe diverse exen haar inspireerden tot liedjes, over haar studententijd in Enschede of hoe je een probleemgeval wordt op de Popacademie aldaar. Desondanks weet Sanne ook de luchtigheid erin te houden. Zo laat ze op het doek achter zich beeldmateriaal zien van haar eerste gestotter op de nationale televisie bij DWDD en is ze niet te beroerd om ‘het Slankie-liedje’ te spelen. Bovendien wordt haar eerste grote hit Just a Flirt niet vergeten.


Na de pauze brengt Sanne een liedje over een recentelijk overleden vriend. Ze speelt het onversterkt, met gitaar op een pianokruk. Dit wordt haar duidelijk even teveel: na het zingen stort ze in en volgt er een stilte van tientallen lange seconden waarin het publiek muisstil is en Sanne haar tranen laat vloeien. Ze is kwetsbaar, of zoals ze zelf zegt, ‘zo eerlijk ben ik nog nooit geweest op een podium’. Sanne is zó eerlijk dat ze na deze tranen met ons deelt dat ze dit ‘eens per vier weken heeft’. Hierna lost ze deze tranen meteen weer op met een lach en vraagt om nog een biertje.

Zo hoort een concert in het theater te zijn: persoonlijk, veelzijdig, met een lach en een traan en - natuurlijk – gewoon goed.

---

Wie: Miss Montreal
Waar: Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
Wanneer: donderdag 22 november 2012
Opkomst: uitverkocht