Cradle Of Filth zet voormalig kerkgebouw Romein op zijn kop Cradle Of Filth zet voormalig kerkgebouw Romein op zijn kop

"You're not stoned or drunk enough – there's the bar!"

, Tekst: Saskia Boree | Foto's: Tiffany Peters

Cradle Of Filth zet voormalig kerkgebouw Romein op zijn kop

"You're not stoned or drunk enough – there's the bar!"

Tekst: Saskia Boree | Foto's: Tiffany Peters ,

Het was nog niet eerder vertoond in poppodium Romein: stagebarriers voor het podium om het publiek wat in toom te houden. Geen overbodige maatregel, want metalband Cradle of Filth zweepte de bezoekers afgelopen donderdag flink op met een avond vol gierende gitaren en occultisme. Ironisch, aangezien Romein in een voormalig kerkpand gevestigd is. Ook collega-metalbands Rotting Christ, Dark End en God Seed deden een duit in het zakje voor de zending.

Openingsact Dark End trapt de avond af met een flinke show: op een donker podium, aangekleed met sinistere attributen en wierook, komt de Italiaanse band met een potje symfonische horror metal. Het show-aspect is indrukwekkend, maar helaas gaat dat toch ten koste van de kwaliteit van de muziek en de timing van de band. Wel slaagt Dark End erin de toeschouwer op een unieke manier mee te slepen in het horrorgenre.

Rotting Christ heeft de zaken muzikaal gezien beter op orde: zang en instrumenten worden uitstekend door de bandleden beheerst en het repertoire ligt prettig in het gehoor. De band, afkomstig uit Griekenland, timmert al sinds 1987 aan de weg. En dat is te merken. De groep vormt echt een geheel en schudt moeiteloos een compleet spectrum aan zware metalen uit de mouw. Vocalist Sakis Tolis weet het publiek bovendien goed los te krijgen tijdens stevige nummers als The Sign of Prime Creation.


De Noren van God Seed schudden daarna het publiek al helemaal wakker. De formatie, voorheen een gedeelte van Gorgoroth, is opgericht in 2009. De mannen betreden het podium verdacht stilletjes, maar zetten vervolgens een snoeiharde set in. De gitaarpartijen worden vakkundig uitgevoerd en geen enkele noot wordt overgeslagen. Het tempo en de zang zetten de toon voor een typisch langzaam black metal geluid.


Wanneer God Seed het podium op eenzelfde zwijgzame en duistere manier weer verlaat, breekt het moment aan waarop iedereen heeft gewacht: het Engelse Cradle Of Filth komt onder uitzinnig gejuich op. De hoofdact van de avond speelt een uitgekiende set waarin zowel oud werk als nummers van het nieuwe album The Manticore And Other Horrors aan bod komen. Noemenswaardig is nieuwe toetseniste Caroline Campbell. Tijdens het bekende Nimphetamine Fix verzorgt zij de achtergrondzang met een opvallend Britse tongval, wat door het publiek goed wordt ontvangen.


Ook zanger Dani Filth is in topvorm. Hij gaat helemaal op in zijn performance, waarbij er niet al te zuinig wordt omgesprongen met de rookpluimen en lichteffecten. Meerdere malen jut de frontman het publiek op om een pit te vormen, of raspt hij de zaal dingen toe als: 'You're not stoned or drunk enough – there is the bar!' De wensen van de band worden steeds met liefde beantwoord. Al snel is het springen en duwen geblazen; blijken die stagebarriers toch niet geheel overbodig te zijn.

---

Gezien: Cradle Of Filth, God Seed, Rotting Christ, Dark End
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: Donderdag 8 november 2012
Opkomst: 460-500 Man

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland