Case Mayfield geeft veelzijdige show weg in Asteriks

Hoofdact voor even opgesloten in de oude gevangenis

Tekst: Alwin Sinnema | Foto's: Oscar Anjewierden/Dani'el Van den Berg ,

Bij Asteriks weten ze voor vijf euro entree keer op keer avonden te vullen met bekende en minder bekende namen. Afgelopen vrijdag stonden er dan ook weer drie optredens op het programma. Wel te verstaan Case Mayfield met in het voorprogramma onder meer Garda en Jelmer van der Wal.

Jelmer van der Wal

Singer-songwriter Jelmer van der Wal is de lokale support-act van de avond. De setting van Case Mayfield staat dan al klaar op de achtergrond en er zijn dan een kleine veertig man aanwezig in de zaal. Van der Wal, met zijn kenmerkende straatmuzikantenlook, zingt zowel in het Nederlands als in het Engels en het fries. Hij doet doet dit zoals je dat van een singer-songwriter mag verwachten.

’First time we play in prison, hard time to get out of here’

Daarna is de band Garda uit Duitsland aan de beurt. Normaal gesproken met zes of meer bandleden, nu twee man sterk. Geert van der Velde (zanger van The Black Atlantic) haalde als vriendendienst de twee naar Leeuwarden.

Zanger en gitarist Kai Lehmann en drummer Ronny Wonderland produceren met z’n tweeën echter toch een sterk geluid, dat niet per se afdoet aan de band op volle sterkte.

Het begint vooral ingetogen, maar het collectief haalt later ook keihard uit. Er is zelfs een moment dat er wel een heel knetterend geluid uit de speakers knalt. De oorzaak hiervan is lijkt een kapotte gitaarkabel te zijn. De band in deze vorm wordt vooral gedragen door heerlijke drumpartijen die door het publiek zichtbaar worden gewaardeerd.

Een paar benauwde minuten...

De Blokhuispoort blijft toch een gevangenis. Dit merkt Case Mayfield want vlak voor het optreden zit hij door een afgebroken deurkruk opgesloten in het toilet. Na ongeveer een kwartier staat de zanger zichtbaar met een gevoel van bevrijding op het podium. Vanaf de eerste paar noten is de zanger in zijn element hangt het publiek aan zijn lippen.

Totale perfectie
Mayfield paradeert tussen de band voortdurend als een dirigent over het podium. Hij regelt het geluid alsof hij aan de volumeknop van een stereo-installatie draait. De band wordt voortdurend door hem opgezweept. Met een hoop enthousiasme en een dosis humor weet de zanger het publiek keer op keer te overtuigen. Naast zijn prachtige stem is Case Mayfield met band ook vooral instrumentaal heel sterk. Er wordt strak gespeeld en de formatie is zeer goed op elkaar ingespeeld. De overgangen tussen zang en instrumenten zijn vloeiend en op de seconde nauwkeurig. Tijdens de show neemt de zanger ook even een moment voor zichzelf door de band even van het podium te sturen. Met al die jaren van huiskamerconcerten, is het voor hem geen opgave om ook ingetogener op te treden.

Mayfield’s reportoire deed het goed bij het publiek, zowel met als zonder band. Omdat er veel dynamiek in het optreden zat, bleef het tot het einde boeien. Na het slotakkoord maakte het publiek dit toonbaar met een opvallend lang applaus.

Wie: Case Mayfield
Waar: Asteriks, Leeuwarden
Wanneer:16-11-2012
Opkomst: redelijk gevuld