#KPVF winnaar: Yellow House 21 #KPVF winnaar: Yellow House 21

'Het idee dat je op Freeze en Eurosonic staat is echt onwerkelijk'

, Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Ruben van Vliet

#KPVF winnaar: Yellow House 21

'Het idee dat je op Freeze en Eurosonic staat is echt onwerkelijk'

Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Ruben van Vliet ,

Na meer dan tien voorrondes en drie spannende halve finales kwam met de finale in Poppodium Romein een einde aan de Kleine Prijs van Fryslân 2012. De vijfkoppige pop-folk band Yellow House 21 ging verrassend met de hoofdprijs naar huis. “En dan te bedenken dat we de voorronde bijna niet eens gehaald hadden.”

“We waren onderweg naar Drachten voor de eerste voorronde", vertelt toetsenist Jonathan Griffioen. “Op onze navigatie hadden we Scooters ingetikt waar we ook netjes naartoe geleid werden.” Terwijl de band het interieur, bestaande uit de nieuwste Honda’s en Yamaha’s, eens rustig bekeek, stond een vol Café Scooters te wachten op de volgende band. Het had weinig gescheeld of Yellow House 21 had niet meegedaan aan de Kleine Prijs van Fryslân. De talentenwedstrijd die de folkband, in een druk Poppodium Romein, verrassend wist te winnen.

Niet alleen voor het aanwezig publiek was de winst van Yellow House 21 een verrassing. De vijfkoppige band zag het zelf ook niet aankomen. In wat misschien de meest diverse finale tot nu toe is geweest, hield de band zich staande tegenover favorieten Brückenbauer en Blue June. “Vooral het optreden van Brückenbauer maakte indruk op ons”, vertelt zanger Marco Buffing. “Dan begin je toch wel wat anders aan je eigen optreden. Maar we besloten om hoe dan ook een zo sterk mogelijke show neer te zetten en ons goed voor te stellen aan de mensen die ons nog niet kenden.” De band weet in twintig minuten een goed optreden neer te zetten en maakt zich op voor het lange wachten.

Na de bekendmaking van de beste muzikanten en de winnaar van de publieksprijs, staat de band nog steeds met lege handen achterin de zaal. Wanneer presentator D-A-A-N op het punt staat om de winnaar bekend te maken, staan de heren en dame bij wijze van spreken de eerste van vele biertjes al te bestellen. “Toen D-A-A-N de steekwoorden van de winnaar oplas, waren we er van overtuigd dat het om Brückenbauer ging”, blikt drummer Luc Wessels terug. “Maar toen hij onze naam noemde, konden we het simpelweg niet geloven. We hadden het totaal niet verwacht.”

En dus staat de band, als afvaardiging van de Friese popcultuur, het komende jaar op festivals als Freeze en Eurosonic, en in de Amsterdamse Melkweg. Een gegeven wat nog enigszins moet doordringen bij de band. “We hadden het als doelstelling voor onszelf om ooit op zo’n groot podium te staan”, vertelt Jonathan. “En nu staan we gewoon op drie. Dat is echt onwerkelijk.” Als winnaar van de Kleine Prijs krijgt Yellow House 21 niet alleen een plek op de twee grootste festivals van het Noorden, ook krijgt de band €1500,- aan studiotijd tot hun beschikking. Het maken van een debuutalbum zou een logische stap zijn. Maar de band is er nog niet helemaal over uit. “We willen eerst onderzoek gaan doen en aan de hand daarvan een plan maken”, legt Luc uit. “Misschien nemen we wel twee singles op of leggen we zelf geld bij, en nemen we een compleet album op. Het hangt er puur vanaf welke kant we op willen.”

---

Yellow House 21 staat op 16 juni, samen met mede-finalist Blue June, in Poppodium Het Bolwerk in Sneek en op 22 juni in Café Scooter's Leeuwarden tijdens de Club/3voor12 Friesland.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland