#KPVF update: Yellow House 21 wint halve finale Iduna #KPVF update: Yellow House 21 wint halve finale Iduna

Publieksprijs voor Black Stream

, redactie 3voor12 Friesland

#KPVF update: Yellow House 21 wint halve finale Iduna

Publieksprijs voor Black Stream

redactie 3voor12 Friesland ,

Drie halve finales gaan de finale van de Kleine Prijs van Fryslân voor. In de #KPVF Updates brengt 3voor12 Friesland je op de hoogte van de tussenstand. Wie is op ramkoers met de finale op 2 juni in Poppodium Romein?

Afgelopen zaterdag vond alweer de eerste halve finale van de Kleine Prijs van Fryslân 2012 plaats. Pitch Black Revolver, Jürgen Visser, Emote, Rekker, Black Stream en Yellow House 21 waren de kandidaten voor een plek in de finale. Iduna in Drachten was het plaats delict en de jury beoordeelde wederom het talent aan de hand van de versgedrukte beoordelingsformulieren.

De altijd deskundige jury wordt deze avond gevormd door Yorn Overwijk (zanger/ gitarist/ contrabassist bij o.a. Billy Benton & The Birddogs en Downbeat Maestro’s), Hedser Jan Tijtsma (programmering Aaipop en Aaipop Der Op Út, zanger/ gitarist bij deRoels en Ljoubjr) en Maaike Huizinga (programmeur muziekfestival Drait Drachten).

Het jury oordeel

Het is nog vroeg op de avond en het Dachtster publiek druppelt mondjesmaat binnen, maar Pitch Black Revolver laat zich er niet door van de wijs brengen. Met de bassiste centraal en de frontman rechts op het podium trapt de band professioneel af. De jury oordeelde overwegend postitief in hun rapporten: “Enthousiaste band, fijne zangstem.” “Gitaarpartijen goed gearrangeerd. Drums klinken lekker, mede door de extra percussie-dingen.” “Leuke band met zo nu en dan fijn gestructureerde chaos.”

Voor Jürgen Visser is het optreden in Iduna een soort home-coming show: deze Groninger student is namelijk getogen in Drachten. Werd Jürgen in de voorronde in poppodium Romein nog bijgestaan door een zangeres, in Iduna heeft hij nog twee muzikanten aan zijn zijde verzameld, namelijk een extra gitarist en een toetsenist. Het verraste publiek valt stil als Jürgen zijn eerste klanken laat horen, maar applaudisseert hard en respectvol als Jürgen in al zijn kwetsbaarheid vertelt dat hij zijn inspiratie haalt uit zijn geloof. Dit laatste ilustreert hij met een cover van het Britse Mumford & Sons. De jury kon niet anders dan in drievoud oordelen dat Jürgen een zeer goede, warme zangstem heeft. Met name de samenzang en de a cappella stukken konden op veel bijval rekenen.

Met je ogen dicht waan je je bijna in het Seattle van 20 jaar geleden, als Emote begint met spelen. Grunge-meister Thomas springt, draait rondjes, krijst en schudt zijn halflange manen dat het een lieve lust is. Het drietal zet een sterke show neer, met uiteraard Emote's nieuwe evergreen als meezinger: een grungeversie van Rolling In The Deep. “De band toont een open houding ten opzichte van het publiek”, valt de jury op. De podiumpresentatie van de band krijgt dan ook alleen maar hoge cijfers. De jury vindt de band en hun muziek een absolute eenheid en de extra zang van de drummer een uitstekende toevoeging.

Als vierde act van de avond is het de beurt aan Rekker uit De Westereen. “Rekker heeft een bewonderenswaardige variatie in de nummers en een grote sound voor een driemansformatie”, zo noteerde een jurylid in het rapport. Een ander jurylid was dezelfe mening toegeaan: “Minimale bezetting, maximaal benut“. Muzikaal prima op elkaar ingespeeld en de Friese teksten zijn zelfs voor niet-Friezen goed te volgen.

Als je bij de muziek van Black Stream je ogen sluit, waan je jezelf in de hoogtijdagen van de melodieuze stadionrock en videoclips met high-heeled blondines in daisy-dukes. Maar als je je ogen openhoudt, zie je een groep ambitieuze jonge Friese rockgoden. Steekwoorden uit de rapportages: “Strak. Goede sologitarist. Speelvaardigheid: 9. Volwassen sound. Compositie: 9.”

En dan de laatste act van de avond, Yellow House 21 uit Leeuwarden. De band maakt indruk met het opvallende instrumentarium met onder meer een banjo, dwarsfluit en blokfluit. De jury oordeelde dat het een muzikaal zeer sterke en volwassen band is en één jurylid gaf de band zelfs een 10 voor speelvaardigheid. De band komt enthousiast en energiek over, soms feestelijk zelfs. Het geheel is origineel en de jury zou graag meer van deze band horen.

---

De andere halve finales zijn op zaterdag 14 april in MIX Wolvega en op zaterdag 21 april in Het Bolwerk in Sneek.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland