#KPVF Update: Voorronde Romein

Jürgen Visser wint eerste voorronde Kleine Prijs van Fryslân

redactie 3voor12 Friesland ,

De eerste halve finalist van de Kleine Prijs van Fryslân 2012 is bekend! Het is de Drachtster singer/songwriter Jürgen Visser, die gisteren in het café van Poppodium Romein werd uitgeroepen tot winnaar van de avond. Vijf bands gingen de strijd met elkaar aan en de jury had er de grootste moeite mee om slechts één act uit te kiezen.

De driekoppige jury werd gevormd door Nyncke Kleisma (organisator Popronde Leeuwarden en zangeres), onze eigen Anne-Marie Böing (popjournalist VPRO weblog 3voor12 en singer/songwriter) en Ico Balt (producer/studiobaas Snoet & Smoel en winnaar Kleine Prijs 2009 met De Basis). Zij moesten één act aanwijzen die daarmee direct een plek verzilverde in één van de halve finales. Tot hun grote opluchting mochten ze ook nog een aantal acts aanwijzen die –wat hen betreft- absoluut kans moesten maken op een wildcard (die worden over enkele weken uitgereikt).

Het jury-oordeel
De uit Akkrum en omstreken afkomstige Justerjûn had de taak om de aftrap te verrichten van de Kleine Prijs van Fryslân 2012. De zaal is nog lang niet vol om half negen ‘s avonds, maar de Friestalige rockers maakten een goede indruk op de jury. “De band is goed op elkaar ingespeeld en de heren stralen enthousiasme uit”, zo noteerde één van de juryleden in zijn rapport. Justerjûn creëert een dynamische opbouw in de set en heeft potentie. De jury is vooral te spreken over het laatste nummer, de single ‘Alvestêdentocht’: “Een nieuwe hit! Erg leuk!”

Als tweede was het de beurt aan Robert Jan Mastenbroek uit Leeuwarden, die in een voorgaand jaar al eens meedeed aan de Kleine Prijs met een voltallige band. Dit keer koos hij ervoor om in zijn eentje het podium te beklimmen en mee te zingen met zijn tracks op cd. Een dappere beslissing, maar de set was wel erg kort met slechts drie songs. De jury roemt zijn goede stem en vindt Robert Jan zelfverzekerd op het podium staan. Een “goeie entertainer”, noteerde het ene jurylid, een ander vond hem zelfs “veelbelovend en commercieel interessant”.

De prijs voor de grootste en gezelligste fanbase ging deze avond zeker naar Topfit & The Craze uit Leeuwarden. De producer van het collectief, The Craze, had amper de eerste tonen door de speakers laten gaan of de zaal was al begonnen met dansen. De jury was lovend, want zij zag een crew met een grote passie voor het genre. Zomaar een greep uit de juryrapporten: “Goeie beats, prima uitstraling, toffe interactie met het publiek, zangeres Mery Jane te gekke aanvulling, goed op elkaar ingespeeld”. Of om het in de woorden van T&TC te zeggen: “Bedankt voor die shit”, we hebben genoten.

Zoals elk jaar is de Kleine Prijs één groot feest van verschillende muzikale stijlen. Appels en peren, noemen sommigen het ook wel. Maar het is dé perfecte manier om een beeld te krijgen van wat er allemaal gaande in de Friese popscene. Een consequentie is dan wel dat je soms, bijvoorbeeld na zo’n hiphopfeest van Topfit & The Craze, even moet omschakelen als er een singer/songwriter á la Jürgen Visser uit Drachten met een westerngitaar op zijn podiumkruk klimt. Desondanks viel het publiek meteen respectvol stil als Jürgen zijn eerste nummer inzet. Niet zo vreemd, volgens de jury. “Jürgen heeft een prachtige stem. De meerstemmigheid (Jürgen heeft een zangeres meegenomen) is absoluut functioneel. Eerlijke en mooie liedjes, met een fijne en warme klank. Heel veel potentie.”

En last but not least was het de beurt aan Jamila Faber. Een grote variatie aan muziekinstrumenten werd op het podium klaargezet, zodat het publiek al flink nieuwsgierig werd naar wat er komen ging. Met ukelele, synthesizer, gitaar en beatbox zette Jamila een set neer die volgens de jury nog het meest te omschrijven was als “kleinkunsterig”, oftewel muziektheater. De Nederlandstalige teksten van Jamila vond de jury “bijzonder en origineel”, haar presentatie “vernieuwend, eerlijk, creatief en vol eigen persoonlijkheid”. Één jurylid deed Jamila’s performance denken aan Brigitte Kaandorp. De rouwplechtigheid voor Henkie, waarbij het publiek door Jamila werd uitgenodigd om in een kring te staan om haar Henkie te herdenken, werd wat lacherig ontvangen. Voor de jury was dat echter het bewijs van het lef dat Jamila toont op (en naast) een podium.

---
De volgende voorronde is op zaterdag 4 februari in de Musykfabryk in Heerenveen.