#KPVF Update: Voorronde Drachten #KPVF Update: Voorronde Drachten

Yellow House 21 wint vijfde voorronde Kleine Prijs van Fryslân

, redactie 3voor12 Friesland

#KPVF Update: Voorronde Drachten

Yellow House 21 wint vijfde voorronde Kleine Prijs van Fryslân

redactie 3voor12 Friesland ,

Vrijdagavond vond in Café Scooter’S Drachten een voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân plaats. In de gezellige kroeg stroomden de muziekliefhebbers en andere bezoekers geleidelijk binnen. Tegen elf uur kon in een al goed gevuld Scooter’s afgetrapt worden door de band Van der Hoek. Eigenlijk had singer-songwriter Hertog Mark het spits moeten afbijten maar door een onfortuinlijke val moest hij helaas verstek laten gaan.

Het jury oordeel

Van der Hoek bestaat uit vier personen, met een eerlijke verdeling man/vrouw. De band maakt toegankelijke Engelstalige rock en lijkt nog een beetje richting te zoeken. Aan zelfverzekerdheid valt er nog wat te winnen, maar de band is volgens de jury stappen vooruit gekomen sinds de laatste keer. Verder vond de jury dat de band “drive” had; alle reden om flink door te blijven gaan. Enigszins verrassend kwam als laatste nummer een cover van Black Sabbath uit de koker, uiteindelijk bleek VanderHoek een echte rocker op gitaar te hebben!

De tweede band van de avond: Lotown. Afgaande op de bandfoto zouden we hier te maken moeten hebben met een duo, maar in de praktijk stond er een 5-mans formatie  te spelen. Met twee zangeressen, een toetsenist, bassist en een drummer een enigszins afwijkende bezetting, maar het gemis van gitaar was nergens voelbaar, al had één jurylid daar wat twijfels over. Blikvangers waren de zangeressen die ook prima om wisten te gaan met een enkele prettig beschonken kroeggasten. Jury: “goede samenzang, mooie bassound”. Lotown stond als een huis, maar de originaliteit van het geheel kan in de toekomst nog iets beter.

Yellow House 21 had hierna te taak om de jury te overtuigen. Dit lukte wonderwel. De aanstekelijke mengeling van pop en folk werd overtuigend gebracht en de afwisseling in zangstemmen zorgde voor veel variatie. De zuiverheid van de zang was soms niet optimaal, maar dit kan ook te maken hebben met een minder goed podiumgeluid. De jury prees de uitstekende ritmesectie en de “eigen sound”.

Als laatste mocht GAIVS aantreden; inmiddels een oude bekende van de Kleine Prijs. De band bestaat dan ook al even en het valt de heren te prijzen om stoïcijns te volharden in hun geliefde nederrock-stijl. Aan enthousiasme ook geen gebrek; de zanger toonde veel inzet en waagde zelfs een klimpartij over de bar. “Goede stem ook”, vond de jury. Opvallend ook het soepele en gedreven gitaarspel van sologitarist Werner. Het ontbreekt de band alleen aan originaliteit en ze zit in de drukke vijver waarin bands als De Dijk en Van Dik Hout de vetste vissen zijn. Niettemin valt er aan degelijkheid weinig op aan te merken.

Na een redelijk bondig juryberaad blijkt het dit keer geen moeilijke keuze te zijn om een winnaar aan te wijzen. Yellow House 21 mag zich opmaken voor de halve finale begin april; wederom in Drachten. De andere acts mogen hopen op een wildcard, en gezien de optredens van deze avond is die kans zeker aanwezig.

---
De volgende voorronde is op 17 maart in de Lichtboei in Harlingen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland