#KPVF update: voorronde Lemmer #KPVF update: voorronde Lemmer

Janice wint achtste voorronde Kleine Prijs van Fryslân

, redactie 3voor12 Friesland

#KPVF update: voorronde Lemmer

Janice wint achtste voorronde Kleine Prijs van Fryslân

redactie 3voor12 Friesland ,

Lemmer is gezegend met misschien wel het mooiste jongerencentrum van Friesland, Het Pac (het Pop- en ActiviteitenCentrum). Ruim opgezet, modern, een grote oefenruimte voor muzikanten, veel lichtinval, een goed podium met bijbehorende lichtinstallatie, een hoop hang- en zitplekken rondom grote houten tafels en een fantastische ramp voor skaters voor de deur. Aan de locatie zal het deze voorronde dus niet liggen.

Even leek het erop dat vier bands buiten de boot zouden vallen voor wat betreft de indeling van de voorrondes, maar gelukkig stak Het Pac zijn nek uit en verwelkomde Bleach, Janice, Hertog Mark en The Astonics met open armen. Aan het eind van de avond pakte Janice de overwinning en won daarmee een plek in de halve finale.

Het juryoordeel
Ietsje later dan gepland nemen de heren van Bleach hun plekjes in op het podium. De doorgewinterde rockers uit Oppenhuizen en omgeving hebben al vaker met het Kleine Prijs-bijltje gehakt en ze zijn dan ook graag geziene gasten in deze provinciale contest en natuurlijk op andere podia. Als eerste moeten beginnen op een bandjesavond is altijd lastig – het publiek komt net binnen en is nauwelijks opgewarmd – maar Bleach speelt de rol met verve. De immer deskundige jury oordeelde dat de band een leuke chemie liet zien. Met name de tweestemmigheid en het strakke spel maakte de jury enthousiast. De jury had respect voor de zelfgeschreven teksten en arrangementen van Bleach en vond het een festivalband bij uitstek.

Janice is de nieuwe soulband van Janneke Brakels, die eerder in Fryslân al een beetje furore maakte met Equal Souls. Met haar nieuwe ploeg muzikanten heeft ze nog maar weinig opgetreden, wat de show in Lemmer bijna een try-out maakte in de opmaat naar ongetwijfeld iets veel groters. De jury is meer dan enthousiast over de geschoolde zangstem van Janneke. Eén jurylid merkte op: “Zangeres kan álle kanten op met haar stem en dat laat ze horen!” Ook over de andere bandleden is eensgezindheid: “Zeer muzikaal, goede samenwerking, strak gespeeld, leuke onderlinge sfeer, met emotie gespeeld”. Een onvolkomenheid in het geluid bracht Janneke halverwege de vierde song even van haar stuk, maar ze pakte dit professioneel op en de jury concludeerde dat het een “superoptreden” was.

De enige die in zijn eentje het podium beklimt in Het Pac is Hertog Mark, vernoemd naar een door zijn vrienden gephotoshopt label op een flesje Hertog Jan Pilsener. Op een kruk met een akoestische gitaar in een jongerencentrum waar je nog nooit bent geweest… het ontbreekt Hertog Mark in ieder geval niet aan een gezonde dosis lef. Op de grappig bedoelde opmerkingen van enkele jongeren achterin de zaal reageert hij ad rem en dat is precies wat de jury zo aan Hertog Mark waardeert. Zijn zang en gitaarspel zijn misschien niet het meest origineel, maar zijn teksten des te meer. Met een grote zelfverzekerdheid brengt Hertog Mark pakkende en eigenzinnige teksten, die vooral gaan over drank, seks en andere actuele thema’s in zijn studentenleven, iets wat hem volgens de jury tot ‘meest originele act van de avond’ maakt.

Al tijdens de korte soundcheck doet The Astonics alle hoofden van de toeschouwers draaien in de richting van het podium. De band zet zonder enige moeite een potje Waylon neer alsof het niets is, waarbij de zanger al een sterk staaltje van zijn soulvolle kunnen laat horen. En de show moest toen nog beginnen… De jury was het er dan ook over eens dat de zanger een bijzondere stem heeft, die misschien nog wel meer tot zijn recht komt in het eigen werk dan tijdens de cover in de soundcheck. Ook de meerstemmigheid in sommige songs kan op enthousiasme rekenen van de jury. De juryleden noteerden in het rapport zaken als: “Dynamiek! Goede interactie, muzikaal hoog niveau, jonge en frisse band, alles klopt.”

---
Nu de laatste voorrondes zijn geweest, is het tijd voor de halve finales. Die vinden plaats op zaterdag 7 april in Iduna in Drachten, zaterdag 14 april in de MIX in Wolvega en op zaterdag 21 april in Het Bolwerk in Sneek.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland