#KPVF update: voorronde Burgum

Emote wint zesde voorronde Kleine Prijs van Fryslân

redactie 3voor12 Friesland ,

Afgelopen zaterdag pakten in Burgum maar liefst zes bands de handschoen op en waagden zich in de strijdarena die Kiehool heette. Grungerockband Emote ging met de overwinning van de voorronde van de Kleine Prijs naar huis. Uit handen van juryvoorzitter Willem de Vries (Omrop Fryslâns Noardewyn) en presentatrice Bianca Wijnsma ontvingen de heren een ‘gouden’ plaat als trofee. Emote heeft daarmee een plekje veroverd in de halve finale.

In het immer sfeervolle Kiehool in Burgum was het aan de heren van Supervixen om de avond te openen. De band, met daarin voormalige leden van MG=MW, was uitgenodigd om rond half zeven ‘s avonds de soundcheck te doen. Supervixen arriveerde echter al om vier uur ‘s middags en dat was niet voor niets: hun optreden moest vergezeld gaan van de nodige projecties en daarvoor werd het podium behangen met witte doeken en moest een projector aan het plafond worden bevestigd. En ja, dat kostte nog de nodige tijd natuurlijk. Gelukkig was alles op tijd af en kon het publiek niet alleen genieten van de instrumentale stoner van Supervixen, maar ook van de seventies-porno-projecties op de achtergrond.

De tweede act van de avond was ook al een instrumentale band: Opiate Sun uit Drachten. De band werd kortgeleden nog aan de line-up toegevoegd, nadat eerder een band was uitgevallen. Opiate Sun bestaat al een tijdje ondergronds, maar is sinds een jaartje ook op de Friese podia te bewonderen. Opiate Sun liet in deze Kleine Prijs-voorronde een goede indruk achter met hun zompige stonerrock, het publiek bleef geboeid tot de laatste tonen.

Pitch Black Revolver uit de regio Dokkum trad als derde band aan. Vorig jaar haalde de band nog de halve finale van de Kleine Prijs met hun Motörhead-achtige heavy rock, dit jaar is het muzikaal allemaal nét wat anders: een nieuwe bassiste in de gelederen en meer songs met af en toe vrolijke up-tempo refreintjes. Het spelplezier straalt eraf, de band vormt ook in de nieuwe bezetting een absolute eenheid. De mensen in de zaal dansen en klappen gezellig mee op commando.

Faithfullfew, de vierde act van de avond, is een tweemansband uit Burgum. En inderdaad, weer een instrumentale act. In sommige edities van de Kleine Prijs kom je ze nergens tegen, en zo zie je er drie op één avond. Maar net als bij Supervixen en bij Opiate Sun, miste je ook bij Faithfullfew de zanger niet. De band had nog nauwelijks op het podium gestaan en was vanavond dan ook flink zenuwachtig, zo werd in de wandelgangen gefluisterd. De groovende doommetalsound die Faithfullfew voortbracht, deed desondanks menig bezoeker in Kiehool het hoofd op en neer bewegen.

En daar kwamen de jonge honden van Chop226 uit Wolvega het podium op. Net als Faithfullfew was ook Chop226 op het laatste moment nog aan de line-up toegevoegd. Het drietal van 12, 13 en 16 jaar oud speelde een flink potje punk en van enige nervositeit was nauwelijks wat te merken: de iets te zelfverzekerde houding van de jonge zanger/gitarist is op zijn leeftijd zelfs nog aandoenlijk te noemen. Het publiek ging goed mee, dankzij de vele covers die de band speelde van onder andere de Sex Pistols en Green Day. Ook het eigen werk van Chop226 ging erin als koek. Helaas voor Chop226 hanteert de Kleine Prijs de regel, zoals elke Nederlandse bandwedstrijd, dat een act maar één cover mag spelen. Chop226 is dus gediskwalificeerd, maar heeft zeker veel nieuwe fans gewonnen in de Wâlden.

En dan last-but-not-least, Emote uit Makkum. De grungeband deed enkele jaren geleden ook mee en haalde toen de halve finale van de Kleine Prijs. Met de nieuwe zanger/gitarist Thomas (die we kennen uit de dubstepmetalband Sakujo uit de KPvF-finale 2011) in de gelederen begint Emote weer overnieuw en dit optreden is de eerste van hopelijk een lange reeks. Door hun grungerockversie van Adeles ‘Rolling in the Deep’ wordt het publiek in Kiehool alleen nog maar enthousiaster en de jury blijkbaar ook, want even later is het Emote die met de overwinning op zak huiswaarts keert.

---
De volgende voorrondes zijn op vrijdag 30 maart: in Het Pac in Lemmer en in It Badhús in De Westereen.