#KPVF update: Brückenbauer wint halve finale Sneek #KPVF update: Brückenbauer wint halve finale Sneek

Big Blind wint de publieksprijs

, redactie 3voor12 Friesland

#KPVF update: Brückenbauer wint halve finale Sneek

Big Blind wint de publieksprijs

redactie 3voor12 Friesland ,

Drie halve finales gaan de finale van de Kleine Prijs van Fryslân voor. In de #KPVF Updates brengt 3voor12 Friesland je op de hoogte van de tussenstand. Wie is op ramkoers met de finale op 2 juni in Poppodium Romein?

Afgelopen zaterdag vond alweer de derde en tevens laatste halve finale van de Kleine Prijs van Fryslân 2012 plaats. Croonparade, Nom de Plume, Topfit & the Craze, Big Blind, Brückenbauer en Janice waren de kandidaten voor een plek in de finale. Het Bolwerk in Sneek was het plaats delict en de jury beoordeelde wederom het talent aan de hand van de versgedrukte beoordelingsformulieren.

Het jury oordeel

Voor een nog veel te lege zaal had Croonparade de ondankbare taak om de avond vlak voor half negen te openen. De jury was enthousiast over de band, in het juryrapport noteerden zij: “Oerdegelijke ritmesectie, nummers met een kop en staart, goede melodieën en een zeer goede instrumentbeheersing.” Complimenten gingen ook naar frontman Marius, die in het laatste nummer zó te keer ging dat zijn hippe rode muts tot ver over zijn oren zakte.

In de voorronde in café Scooter’s brak zanger Arjan van hardcore-band Nom de Plume uit Leeuwarden nog zijn middenvoetsbeentje, nu werd de held op blote voeten geplaagd door een iets te wijde broek. Maar dat zijn natuurlijk niet de belangrijke zaken waar de jury op let, die had vooral oog en oor voor het zeer strakke spel van de muzikanten, de goede dynamiek en het vele plezier dat de band had in het spelen. “Goede podiumpresentatie, interessante meerstemmigheid en mooie overgangen binnen de songs”.

Als derde act was het de beurt aan Topfit & The Craze, ook uit de Friese hoofdstad. Drie Nederlandstalige rappers, bij de laatste nummers bijgestaan door z(w)angeres Mery Jane. De band had gerekend op een draaitafel, maar moest het doen met een haperende cd-speler. Ondanks de technische problemen gaven de heren een energieke show, oordeelde de jury. “Leuke onderlinge interactie en sterke beats met veel variatie. Goede podiumpresentatie, prima frontman.”

“Wat een jonge talentjes!”, schreef een van de juryleden in het juryrapport. Big Blind uit Sneek bestaat uit jonge muzikanten, afkomstig van het lokale Centrum voor de Kunsten. Een dikke plus hier ook voor de technische staf van Het Bolwerk, die deze negenkoppige groep (inclusief koperblazers) binnen een kwartier van goed geluid voorzag. De juryleden vonden het een goede band, met strakke en sterk gearrangeerde partijen. De zang van de drummer en de backing vocals vielen erg in de smaak en als er een motivatieprijs zou zijn, dan zou deze band ‘m moeten krijgen.

Brückenbauer uit Joure is als vijfde act aan de beurt. “Wow“, is het eerste woord in één van de juryrapporten. De jury is verrast. Niet alleen door de manier waarop de zanger zijn stem gebruikt (“als Death Cab For Cutie”), maar vooral ook door de volwassen sound van de band. “Het klinkt af“. De band schuwt het experiment niet en de podiumpresentatie maakt het extra leuk om naar te kijken. “Het maximale uit een minimale bezetting”. Op speelvaardigheid, compositie en creativiteit krijgt de band overtuigende achten en negens.

En dan is het tijd voor Janice, de laatste Friese act van de avond. Zangeres Janneke en haar mannen spelen in deze samenstelling nog maar kort bij elkaar, maar hebben al wel een gezellige schare fans meegebracht. De jury vond het een muzikaal zeer sterke act. “De band klopt, staat als een dijk. Super getalenteerde muzikanten.” Over de aankleding van de band was goed nagedacht en de sound van Janice was prima. Vooral het laatste nummer van Janice is de jury bijgebleven: ”Zeer verrassend”.

---

In de aanloop naar de finale op zaterdag 2 juni in Poppodium Romein, stelt 3voor12 Friesland alle kandidaten aan je voor. Later deze week trappen we af met de eerste finalist: Yellow House 21.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland