Freeze 2012: Passengers schieten tekort

Slecht bij stem zijnde frontman beïnvloedt instrumentaal goede set

Tekst: Obe Alkema | Foto's: Joey Feikens ,

Passengers timmert hard aan de weg in Nederland. Met een aanstekelijke mix van indie en elektronica weten ze elke zaal te betoveren. Inclusief visuele effecten. Freeze, deze avond ook volledig in het teken van visuele effecten, lijkt dan ook de beste plek.

CONCERT:
Passengers, Freeze Festival, Aegon Zaal, 22 september 2012 

MUZIEK:
Passengers maakt een combinatie van indie en elektronica met drums. Heel veel drums. Naast drummer Arjen Poppinga neemt zanger Folkert Stuiver op subtiele wijze ook een deel van de percussie voor zijn rekening. Ook het bespelen van de piano is aan de zanger besteed. Hard ontmoet zacht dus. Hun sound bevat die botsing ook: subtiele elektronica in de stijl van Thom Yorke tegenover harde gitaarriffs zoals van Interpol.
 
PLUS:
Eerst de visuele elementen: die zijn fantastisch. Achter de band op een levensgroot scherm zijn allerlei taferelen te zien, zoals een parachutesprong of een crashende auto. De beelden zijn compleet in samenhang met de muziek en bieden de juiste ondersteuning.
Muzikaal steekt het allemaal goed in elkaar. Een debuutplaat is er nog niet, daar wordt halsreikend naar uitgekeken. Ook tijdens deze set bewijst Passengers dat hun muziek live nog beter tot zijn recht komt. Hoogoplopende beats en zwoele pianotinten, messcherpe gitaarlijnen en bombastisch getrom: Passengers lijkt de juiste papieren te hebben voor een glansrijke toekomst.
 
MIN:
De stem van de frontman van Passengers is vanavond verre van zuiver. Zijn ijle stem haalt de uithalen vaak niet. Het is spijtig dat de vocale partij de prachtige muziek zo moet verstoren. En het blijken achteraf geen opstartproblemen. Gedurende de hele set zijn de vocalen niet zoals ze horen te zijn. En dat beïnvloedt het optreden behoorlijk.
 
CONCLUSIE:
Passengers is een band met potentie. Helaas komt dat door het vocale debacle deze avond niet tot zijn recht. Jammer dat de band in zijn thuisstad zo tekort schiet. Hup, ga gauw weer het land in en laat zien wat jullie kunnen!
 
CIJFER:
5